Med Wienerschnitzel, Sjøtunge Walewska og Fylt rødspette fra Skagen har DFDS hentet frem klassiske franske retter fra glemmeboken.

Festmat til folket
Mat- og vineksperten Christer Berens, kjent blant annet fra P4 sin radiofrokost, mener at slik mat er veldig i tiden. – Det er spennende at man henter frem klassiske franske retter, det ble servert som den beste festmaten i norden tidligere. Om man går noen år tilbake var jo dette den fineste maten man kunne tenke seg. Her tror jeg DFDS har funnet mange retter som folk gjerne vil ha også nå, sier han.

For det var en grunn til at bernaise saus ble så populært. Laget fra bunnen av er det rett og slett veldig godt.

– Jeg tror at grunnen til at denne maten fikk et ufortjent dårlig rykte var at man begynte å ta snarveier. Posesaus kan aldri bli så godt som saus laget fra bunnen av, understreker Berens.

Dykk i arkivet
DFDS har eksistert i 142 år. På slutten av 1800 tallet var DFDS et av verdens største dampskipselskap, og fraktet blant annet passasjerer fra Europa til USA. Restauranten hvor den nye menyen serveres har navn etter Amerika-seilaset fra den tid: Blue Riband. Den båten som klarte å krysse Atlanteren på kortest tid fikk en blå vimpel den seilte med helt til et annet skip klarte å seile enda raskere. Nå har det tradisjonsrike rederiet tatt et dykk i arkivet og funnet frem til de rettene som var favoritter på menyen før i tiden.

– Da som nå var mat en veldig viktig del av opplevelsen for våre gjester. Vi har hentet frem tradisjonsrik festmat slik at nåtidens gjester får smake hva passasjerer fra den tidlige start likte å spise, forteller administrerende direktør i DFDS Seaways Norge, Vivian Sivertsen.

Prima råvarer
På den nye gamle menyen om bord på Københavnsbåten står både Parmaskinke med melon, fylt rødspette, biff med bernaise eller eggeplomme og wienerschnitzel.

– Her snakker vi prima råvarer, ferske norske reker, rødspette fra Skagen og hjemmelaget bernaise. Brødet som kokkene bruker til å panere wienerschnitzelen med er bakt på skipets eget bakeri og kalvekjøttet er av høy dansk kvalitet, lover administrerende direktør Sivertsen.

– Slik mat laget på den ordentlige måten smaker fantastisk godt. De aller fleste wienerschnitzler som serveres i Norge for eksempel er industrilaget og basert på svinekjøtt. Det blir definitivt ikke det samme som når de tilbredes riktig og råvaren er kalvekjøtt, understreker matkjenner Berens.

Historie på menyen
Alle rettene kommer med en liten historie. For eksempel forteller historien bak biff med bernaise eller speilegg, at bernaise var en stor nyhet da det ble introdusert på skipet. Hovmesteren ville da ha betaling for de to eggeplommene som gikk til bernaisesausen – det var én mer enn til biff med speilegg.

Derfor koster retten 50 øre ekstra, en tradisjon som videreføres også på den nye menyen. Alle retter vil dessuten bli servert til barn som halv porsjon til halv pris.