Tournedos er ca. 2,5 cm tykke skiver av indrefilet hos okse, og er saftig, mørt og med god smak. Bare tanken på en saftig tournedos får magen til å rumle. Dette er virkelig eksklusivt kjøtt.

Passer utmerket til høytidelige fester og anledninger som for eksempel nyttårsaften. Men ikke la det stoppe deg til å overraske en lørdagskveld dere vil kose dere med noe ekstra godt.

Ingredisenser:  

•    Ca. 400 g indrefilet av storfe
•    4 skive bacon
•    1 ts salt
•    2 ts nykvernet sort pepper
•    1 ss olivenolje
•    1 ts margarin
•    Potet Anna:
•    400 g potet
•    50 g margarin
•    1 ts salt
•    1 ts pepper
•    Rødvinssaus:
•    3 ss margarin
•    1 stk. sjalottløk
•    1 båt hvitløk
•    2 ss hvetemel
•    3 dl kjøttkraft eller buljong
•    3 ½ dl rødvin
•    1 ts salt
•    ½ ts tørket timian
•    ¼ ts pepper
•    2 ts ripsgelé
•    2 ss usaltet meierismør


Slik gjør du:
1. Indrefileten skjæres i fine biffer på ca. 200 gram. Rundt hver biff legger du en (eller to) skiver bacon, alt etter størrelse. Fest gjerne disse med en tannpirker (uten fluor) eller lignende. Krydre med salt og pepper. Stek biffene i panne, med olje og margarin, først i ca 2 minutter på den ene siden, to minutter på den andre siden. La biffene hvile noen minutter, før du tar dem over på svak varme igjen, i et par minutter til på hver side, før du igjen hviler dem før servering.

2. Grønnsaker vaskes, renses og kokes. Her velger du det som det måtte være tilgang på i din nærbutikk. F. eks. gulrot, fersk småløk, nepe, brokkoli, blomkål etc.
 
3. Vask og skrell potetene. Skjær dem i tynne skiver på ca. 2 mm. Smelt margarinet i en kjele. Vend i potetskivene, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak i ovnen på 180 grader i ca. 1 time, til potetene er møre gjennom. Når potetene er ferdige, tas de ut av ovnen og snues ut av formen. Anrett på tallerken med kjøttet og grønnsakene.

4. Lag sausen ved å finhakke løk og hvitløk og frese det i margarin til det blir blankt og mykt uten at det blir farge. Dryss på mel og spe med kraft og vin. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 minutter. Sil sausen. Kok opp og rør i ripsgeléen. Smak til med salt og rør til slutt inn smøret, da blir sausen blank.

Og dette er en vin som passer utmerket til tournedos:


Sud Primitivo Merlot 2007

Dyp rubinrød farge. Intens aroma med fremtredende elementer av kirsebær, skogsbær og krydder. Kraftig vin med velbalanserte tanniner og en lang, bløt ettersmak.

50 prosent Primitivodruer og 50 prosent Merlot fra området Taranto i Puglia. 10 dagers maserasjon ved 24° C, etterfulgt av malolaktisk gjæring. Vinen har ingen lagring på eik, men modner to måneder på flaske før lansering.
Maserasjon er prosessen hvor vinen trekker ut farge fra skallet (rødvin), og tannin og andre stoff fra kjerner og stilker.

Ved opparbeiding av urtepreparat og andre naturmiddel innebærer maserasjon at opphakka urter m.v. ligger i bløyt i vann eller andre løsemiddel for å trekke ut de virksomme stoffene. Etter maserasjonen blir oftest det faste stoffet filtrert bort, og kun det flytende uttrekket blir brukt videre.

Malolaktisk gjæring er en ”gjæring” etter gjæringen hvor de tøffe maliske syrene i vin omdannes til mildere laktiske syrer.

75 cl Kr. 109,90

Link til Sud Primitivo på Vinmonopolet

Les nyttig om kjøtt på matprat.no Matprat.no
Se webfilm om biff:
webfilm om biff

Et riktig godt nytt år!

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen