Tapas er annerledes. Mens kanapéer er tilskåret brød eller kjeks med forskjellige typer godt tilbehør, er tapas ”minimiddager” som serveres på ulike måter – i skjell, i begre, på pinner, i glass osv.

Det er meningen av hver festdeltaker skal smake på mange. Et langsomt tapasmåltid er derfor en komplett festmiddag som både metter og fryder øyet og ganen.

For spanjolene er tapas like mye en sosial samværsform som mat. Spanjolene snakker om ”å gå en runde tapas”, hvilket innebærer at de tar seg et glass og en tapas eller to på ett sted, før de vandrer videre til neste sted, der de kanskje har den beste spekeskinka.

Typisk drikke til er jerez, eller sherry som vi kaller det men også en god øl kan brukes til tapas. 

Tapaskulturen startet visstnok med at en bargjest la et stykke pato negro-skinke over glasset sitt for å beskytte innholdet. Dermed ble skinke den første tapas. I dag bruker spanjolene mye oliven, spekemat, omelettbiter, ost, pølseskiver, grønnsaker, kjøttboller, snegler, skjell og sopp. Men du kan lage tapas av all god mat.

Hver tapasbit bør være 1/5 – 1/10 av en middagsporsjon. Bruk gjerne rester og vær kreativ når du anretter porsjonene. Både skjell, små begre, tallerkener, trespyd og glass er tillatt. 

Tapas egner seg godt til familieselskapet. Det er lett å lage varianter som barna liker, og du kan variere krydderstyrke på ellers like retter. Ikke alle er glad i ”spicy” mat. Beregn 5 – 10 tapasporsjoner per voksen.

Det tar selvsagt litt tid å lage mange tapasretter, men resultatet er både lekkert og godt. La måltidet avspeile tilberedningstiden; gi gjestene og deg selv god tid til å smake mens samtalen går.

Og her er tips til godt øl som passer til tapas:

Nytt av året fra Aass Bryggeri i Drammen er
Aass Gourmet Jule Ale
Et overgjæret øl med dyp kobberfarge. Preget av julens aromaer. Et fyldig øl med god balanse mellom sødme og bitterhet. Lang ettersmak. Aass Gourmet Jule Ale er pakket i en ny kurvløsning.
Serveringstemp: 10–12 grader.
(Bildet over)

Og for alle som foretrekker alkoholfritt øl :

Aass JuleUten
Et gyldenbrunt alkoholfritt øl med svært god smak, til tross for fravær av alkohol. Innslaget av karamell gir ølet en fin sødme som passer utmerket til julens retter.
Serveringstemp: 8 grader. 

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen