Vinmonopolet har lansert 70 nye produkter i 10. januar, og USA presenteres som polets fokusområde denne måneden. 12 røde, 3 hvite og 2 musserende viner skal vise oss nyansene i den amerikanske vinindustrien. Det har blitt gjort et stort arbeid for å tilpasse druesort til jordsmonn og klima.

Vinproduksjon i USA foregår faktisk i alle stater, men volumene finner vi i statene som har det gunstigste klimaet.  California stiller nok i særklasse når det gjelder volum og mangfold. 98 prosent av vineksporten fra USA er californisk vin. Det finnes cirka 100 AVA-områder i delstaten, som alle tilbyr ulike geologiske og klimatiske forutsetninger for druedyrking, og dette er et av de viktigste aspektene ved fokusområdet.

For kvalitetsvin er dessuten Oregon viktig, der vi finner det kjente området Willamette Valley. Det er en ung vinstat, hvor det ble fart i vinproduksjonen først tidlig på 1970-tallet. Pinot Noir er den suverent viktigste druen for vinindustrien i Oregon, som har vært godt posisjonert for vekst det siste tiåret. Det satses også på bærekraftige, ofte økologiske metoder. Resten av alle de vinproduserende statene er ikke glemt, men i første omgang presenterer vi altså vin kun fra California og Oregon.

Blant de nye rødvinnene er Erath Pinot Noir 2007 (Til høyre). denne er middels dyp rød. Ung, tiltalende aroma av jordbær og bringebær over toner av grønne urter, balsam og en aning fat.

Se mer om vinen hos Vinmonopolet:

Og så til maten.
Latin-Amerika er det noe som heter pollo borracho – ”full kylling” – og dette er en kyllingrett tilsatt sterke dråper under koking. I Mexico brukes tequila, i Karibia rom og flere land bruker brandy, sherry og andre alkoholholdige drikker. Den kan kose seg med diverse edle dråper, uten noen slags fare for oppstandelse og fykende fjær. Den eneste ”risikoen” er at smaken på kyllingen din blir løftet flere hakk.

Dette er også kjent fra Frankrike med navnet coq au vin – ”hane i vin”. Og franskmennene foretrekker en hane som er godt oppi årene, fordi kjøttvevet på eldre haner gir en fyldigere kraft på gryteretten. Hanen skal putre i gryten med sjalottløk, sjampinjong, flesk og masse vin. Opptil en hel flaske. Rødvin er det vanligste, men det finnes også coq au vin med hvitvin og champagne.

Her er forslag til helgens oppskrift:
1 stk stor kylling
1 ss tomatpuré
100 g lettsaltet sideflesk
1,5 ts salt
0,75 ts pepper
evt. hønsebuljong (terning + vann)
20 stk sjalottløk
250 g sjampinjonger
1 ss smør
1 ss hvetemel
litt frisk timian til pynt
MARINADE
3,5 dl rødvin
2 fedd knust hvitløk
1 stk laurbærblad
1 ss frisk timian (eller samme ant. ts tørket)
Serveres sammen med kokte poteter

Gjør det slik:
Del kyllingen i serveringsstykker, 2 til hver. Lag marinaden og legg i kyllingstykkene. Sett dem kjølig natten over eller på kjøkkenbenken 4-5 timer.

Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele, ha i tomatpuré og kok opp. Skjær sideflesket i små biter og stek dem i en panne. Ha flesket over i kjelen, og la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i pannen. Legg kyllingstykkene over i kjelen. Tilsett så mye buljong at kjøttet såvidt dekkes. La det trekke i 3/4 time eller til kjøttet er mørt.

Surr imens løk og sopp i en panne og ha det over i kjelen. Jevn sausen eventuelt med litt sammenrørt smør og mel. Rør jevningen godt ut og la retten koke ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper. Pynt med en liten kvist timian før servering. Server retten med poteter.

Oppskriften er fra Kylling.no