Torsdag gikk startskuddet for Ingeborg-Nettverkets mentorprogram, hvor 13 mentorer og 13 menteer møttes på en digital samling. – Målsettingen er todelt, forteller primus motor Anne Dahl Øiseth til VVSforum. – Det ene er at lederne i bransjen skal oppdage det gullet vi har i alle kvinnelige talentene der ute. Det andre er at  talentene skal tørre å ta litt mer plass og si høyt at de ønsker å utvikle seg til ledere og ha ansvar for resultatskapning.

Dahl Øiseth er Country Manager hos Grohe Norge, og styremedlem i Ingeborg-Nettverket. Da hun startet hos Grohe i januar i fjor, ble hun nysgjerrig på Ingeborg-Nettverket og leste at det var snakk om å etablere et mentorprogram. Det trigget henne til å engasjere seg, og hun tok kontakt med nettverkets leder Eli Heyerdahl Eide.

- Jeg fikk vite at de ikke hadde kommet i gang med mentorprogrammet, og jeg fortalte at jeg kunne tenke meg å ta tak i det. Det fikk jeg lov til, og kort tid etter ble jeg valgt inn i styret. Bakgrunnen for mitt engasjement, handler mye om min egen reise i byggenæringen. Jeg synes næringen er litt lite flink til å ta tak i de kvinnelige talentene der ute, det har vært lagd litt lite rom for dem.  Mye handler om menn som rekrutterer det de er trygge på, som er andre menn. Dermed forblir bransjen mannsdominert, sier hun.

Skal skinne
Mentorprogrammet skal bidra til at bransjen ser alle talentene og at jentene skal få litt mot og ambisjoner.

- Ikke for å tråkke noen på trærne, men vi ser ofte i ledergrupper at kvinner har ansvar for HR, HMS og kommunikasjon, jeg tenker at alle flinke jenter også må tørre å ta de resultatbaserte, operative stillingene.

13 menteer, det vil si kvinner fra rørbransjen,  har tatt imot tilbudet om å få en mentor. Alle med forskjellig bakgrunn og ambisjoner. De 13 mentorene er kvinner og menn fra forskjellige gull- og sølvpartnerbedrifter i rørbransjen, alle med viktige lederroller i bransjen. Anne Dahl Øiseth er selv en av mentorene, og har med seg følgende:

Bent Myhre, avdelingssjef Caverion, Bjørn Moen, administrerende direktør Heidenreich, Geir Nygård,  innkjøpsdirektør Assemblin, Øystein Kjelsen, administrerende direktør VB, Kai Johnsen, daglig leder VVS Eksperten, Tor Martin Garsjø, administrerende direktør Geberit,  Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør VVS Norge, Frank Olsen, administrerende direktør Rørkjøp, Kristoffer Abrahamsen, direktør AF Gruppen Energi & miljø, Bjørn Kristian Bentzen, administrerende direktør Cordell og Marianne W. Røyseland,  administrerende direktør Rørentreprenørene.

Ulike bakgrunner
Av menteene, kan Dahl Øiseth fortelle at drøye halvparten av dem er rørleggere i bunnen, og at noen fortsatt jobber som rørlegger mens andre har gått inn i andre typer roller på salg og markedssiden, og er fra 26 til 39 år.

- Med andre ord; unge og lovende, fastslår hun. – Gjennom dette programmet skal vi dem selvtillit og kompetanse rundt ledelse, som vi gi dem trygghet til å tørre å ta utfordringer.

Med på den første samlingen, var også foredragsholderne Anne Gretland, direktør i FotoWare som i sin tid var med på å starte Oda-nettverket, og Doktor i Systemisk ledelse Terje Hofsmarken. Gretland formidlet om ledelse i praksis, mens sistnevnte hadde mestringskompetanse som tema.

- Dette er en del av kompetansepåfyllet, men basis i programmet er samtalene mellom mentorer og mentee, som vil følge hverandre som et par. Det er lagt opp til minst en samtale i måneden, i tillegg til at det vil bli en felles samling i slutten av august og en i begynnelse av desember. I mellomperiodene legges det også opp til et møte hvor kun mentorene treffes for erfaringsutveksling, og tilsvarende for menteene.

- I og med at dette er første gang de gjennomfører et slikt program, blir det naturlig nok litt læring det første året. Men vi har kikket litt på hva andre har gjort, og jeg er sikker på at menteene vil få mye igjen for å være med, sier hun.