St Petersburg er blant favorittene når et russisk reisemål skal pekes ut. St. Petersburg er Europas tredje største by, med over seks millioner innbyggere, bare overgått av London og Moskva. Byen ble grunnlagt av tsar Peter den store 27. mai 1703. Den var hovedstad i det russiske keiserdømmet i mer enn to hundre år.
Det er alminnelig oppfatning at St. Petersburg er Russlands kulturhovedstad, og også mest vesteuropeiske by, til tross for sine utallige staselige og vakre bygninger som er så typisk for Russland. St. Petersburgs historiske senter er oppført på UNESCOS verdensarvliste.
Under de første årene av kommunistveldet fikk byen først navnet Petrograd, senere omdøpt til Leningrad. I 1991 fikk byen tilbake sitt opprinnelige navn – St. Petersburg, for øvrig et tysk navn.
Den mest kjente bygningen er nok Vinterpalasset, tsarens bolig frem til revolusjonen. Dette ligger ved elven Neva som kommer fra Ladoga-sjøen like nord for St. Petersburg. Palasset er bygget i en vakker barokkstil, har 1100 rom, uttalige kunstverk og glimmer i grønt og gull.
Byen er full av kontraster, kultur, museer, natteliv, mat og drikke og selvsagt hovedgaten Nevskij Prospekt, Russlands mest kjente gate som er fem kilometer lang, full av butikker, kjøpesentra, barer, restauranter, parker, kirker og mennesker.
Kort vei fra St. Petersburg strekker Ladoga seg nordøstover. Dette er Europas største innsjø. Her ligger den gamle russiske festningen Shlisselburg Oreshek på en av øyene i Neva.
Denne vakre innsjøen forsyner et vodkadestilleri i St. Petersburg - Russian Standard, på russisk РуÑÑкий Ñтандарт. Russian Standard eksporteres til 55 land.
Navnet vodka kommer fra loda som betyr lille vann, nettopp noen dråper fra den enorme Ladoga-sjøen.
I Russland begynner ofte et måltid med vodka og brød, og vodkaen serveres i store glass. Man spiser gjerne noe surt til, for eksempel en sylteagurk før man går over til flesk.
Kvaliteten på beste vodka er nå så høy at den anses som ”stand-alone” drikke på linje med cognac, whisky og annet drikke av høy kvalitet.
Russian Standard lager sin vodka på korn fra steppene i Sør-Russland, og altså vann fra Ladoga-sjøen i nord og før den tappes blir vodkaen filtret 8 – åtte ganger gjennom krystallfiltre.
God vodka bør for øvrig serveres såpass kjølig som 5 til 7 grader Celcius, og ikke legges i fryseboks for rask nedkjøling.
Russere flest mener at vodka drikker man ikke sammen med øl.
Hvor russisk vodka har sin opprinnelse er omdiskutert, men den skal ha vært benyttet allerede på 1100-tallet til medisinsk bruk. Først på 1300-tallet ble den brukt som drikkevare.
En titt på Vinmonopolets hjemmeside med Russian Standard, skriver Polet at denne er krystallklar, ren, nøytral og velbalansert, raffinert mild smak. Med behaglig avslutning.
Det kan du lese mer om hos . Vinmonopolet
Vil du lese mer om russisk kvalitetsvodka, kan du gå inn på Russian Standard.
Smågodt til vodka
Litt god mat og vodka hører sammen. Som forslag til et lite russisk måltid som smaker nettopp litt surt, er sursild. Sursild er jo lett å få kjøpt ferdig i både store og små glass og bokser. Men også enkel å lage selv. Her er en oppskrift:
Du kan for eksempel lage en passe porsjon ut av 6 saltsildfileter, gjerne kryddersild og 2 løk i ringer.
Laken lager du slik:
1 dl 7% eddik
2 dl vann
3/4 dl sukker
2 laurbærblad
10 hele pepper
Og slik gjør du:
Vann ut sildefiletene ca. 30 minutter og tørk dem godt. Skjær dem på skrå i ca 2 cm brede biter. Skjær løk i tynne ringer, og legg løk og sild lagvis på glass eller i krukke. Lag en lake med eddik, vann og sukker. Rør til sukkeret er oppløst, eller kok opp laken og avkjøl den. Tilsett laurbærblad og pepper. Hell laken over silden og la den stå kjølig et døgn før bruk. Hvis du ønsker mer kryddersmak på silden, kan du tilsette 1 ts hele sennepsfrø, 5 nellik og 4 allehånde, eller bruke ferdige poser med sursildkrydder.
Google-kart over St. Petersburg