Svor er godt, og faktisk inneholder den nesten bare protein! Skraper du bort fettet mellom svoren og kjøttet, kan du godt unne seg litt ekstra av denne knasende gode delikatessen.

En tradisjonell juletallerken med ribbe, medisterkake, sossiser, surkål/rødkål, poteter og ribbefett inneholder  MYE kalorier. Hele dagens energibehov kan fort dekkes hvis du ikke tenker deg om når du forsyner deg.

- Pass på tallerkenstørrelsen, stor tallerken = stor porsjon! Nyt maten og dropp gjerne porsjon nummer to.

- Ta bort synlig fett på ribben og pinnekjøttet.

- Hopp over farsematen og ta heller for deg av den magre delen av ribben.

- Velg grove/magrere pølser i stedet for medisterpølser og lag selv litt magrere medisterkaker med kjøttdeig av svin.

- Pass opp for ribbefettet, bruk gjerne sjysaus på pose. Den er veldig mager!

- Dropp fløten i kålrabistappen. Den blir faktisk mye bedre uten, velg eventuelt matfløte eller kaffefløte.

- Forsyn deg godt med grønnsaker.

- Alkoholholdig drikke hører med til julematen for mange, men husk at det også gir mye kalorier.

- Pass på og drikk mye vann!

- Velg fruktbaserte desserter i stedet for krembaserte.

- Begrens inntaket av julekaker, spis heller søte, saftige clementiner.

- Spis tørket og gjerne usukret frukt, framfor fete kaker og sjokolade.

I tillegg kommer øl og akevitt, dessert, kaffe avec og julesnacks. Sjekk tabellen :

 

Julemat

Mengde

Kalorier

Medisterkake

1 stk (50gram)

 157

Sossisser

3 stk (90 gram)

 228

Pinnekjøtt

300 gram

1350

FamilieRibbe

150 gram

670

Surkål

75 gram

22

Akevitt

4 cl

97

Øl

0,5 l

195

Brente mandler

10 stk =20 gram

100

Marsipan (middels stor)

50 gram

230

Dadler

10 stk =80 gram

240

Fiken

5 stk =100 gram

269

Riskrem

1 porsj =130 gram

225

Rød saus

1 porsj= 75 gram

40

 

Tips til godt øl - nyheter i år:

Aass Juleøl Premium 9 %
Fargen er mørk brun. Svært rik maltduft med aromaer av julens krydder. Fyldig smak med noe sødmepreget anslag av mørk sjokolade. Avsluttes med en behagelig bitterhet.
Servingstemp: 10-12 grader.

(bildet over)

Aass Juleøl 0,5 boks

Et mørkt rødgyllent undergjæret øl. Ren aroma av brent karamell, honning, krydder og malt. Smaken er fyldig med fin sødme og middels bitterhet i ettersmaken. Nyheten er at denne nå kommer på 0,5-liters boks og at designet er nytt.
Serveringstemp: 10-12 grader.

Synspunkt på artikkelen? Skriv til journalist Per Henriksen