Den argentinske biffen regnes for å være verdens beste.

– På samme måte som nordmenn har godt lammekjøtt, har argentinerne god biff. Årsaken er at dyrene beiter fritt i naturen. Bøndene i Argentina lar kuene beite ute hele året, fordi vintrene ikke er så kalde at dyrene må stå i fjøs, fortreller Ana Wirth, konsul ved den argentinske ambassaden i Oslo.

Han forteller også at mens gjestene venter på grillmaten er det vanlig å servere empanadas – fylte piroger.

– Empanada er en typisk argentinsk rett som kan lages i mange varianter. Den består av en slags paideig som er fylt med for eksempel kjøttdeig og saus og som stekes i ovnen. Perfekt å spise ute i hagen med salat og et lite glass argentinsk rødvin ved siden av, sier Wirth.

Vinen kommer fra høyt oppe i Mendoza-regionen, ved foten av Andesfjellene. Den består av 85 prosent malbec-druer og 15 prosent cabernet sauvignon. Malbec er svært typisk for Argentina.

Argentina strekker seg over store områder, og klimavariasjonene er betydelige. Klimaet er temperert, med ytterligheter som strekker seg fra subtropisk i nord til subpolart i sør. Foruten Andesfjellene i vest er landskapet preget av store flate sletter, også kalt pampas. Det argentinske lavlandet deles i tre hovedområder: nordområdet, pampasen og Patagonia. Nordområdet består hovedsakelig av store gressletter. Pampasen dekker store områder, og jordsmonnet her gir gode forhold for jordbruk og fedrift. Patagonia er et platålandskap, med høyder opp imot 1500 meter over havet. Argentinas og Sør-Amerikas høyeste fjell er Aconcagua, som rager 6 962 meter over havet. I nord, på grensen til Brasil, ligger Iguazúfallene. Fossefallene er en av Sør-Amerikas største turistattraksjoner, og står på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.

Pepperbiff med fløtegratinerte poteter
Tilberedningstid: ca. 1 time
Antall porsjoner: 4 porsjoner
Ingredienser:
aspargesbønner
sjalottløk
grønn pepper
rød paprika
grovkvernet pepper
smør
matfløte
soyasaus
+ ingredienser til Fløtegratinerte poteter
Slik gjør du
Fløtegratinerte poteter
Tips om steking av biff.
Kok ut stekepannen etter steking av biffen med matfløte og soyasaus. Ha i grønn pepper, finkuttet paprika og litt grovkvernet svart pepper. La det koke til sausen tykner.
Skjær av endene på aspargesbønnene og kok de møre i saltet vann. Hakk opp sjalottløken. Smelt litt smør i en kjele og ha i løken og bønnene. Smak til med salt og pepper. Vend bønnene slik at smør/løk "henger" på.

Steking av biff
1. Kjøttet bør tas ut av pakken og ligge i romtemperatur ca. 30 minutter før steking. Dryss over salt og pepper rett før du legger biffene i stekepannen.
2. Bruk sterk varme og la smøret blir nøttebrunt før du legger i biffene. Ikke legg for mye kjøtt i pannen, da avkjøles den, kjøttsaften vil sive ut og biffen får ikke den sprøe stekeskorpen.
3. Snu biffene når kjøttsaften begynner å piple ut av kjøttet. Ikke bruk gaffel når du skal snu biffene, bruk heller stekepinsett.
4. Etter et par minutter vil kjøttsaft sive ut på toppen av biffene. Da er de medium stekt. Ta dem ut av pannen og la de hvile en kort stund før servering for å beholde mest mulig av kjøttsaften.


Alamos Cabernet Sauvignon 2007
Område: Mendoza
Land: Argentina
Farge og duft: Tett blårød. Ung og svært tiltalende duft avmørke bær, særlig solbær og blåbær, litt lakris og fat.
Smak: Bløtt fyldig anslag, flott syre og deilig bærpreg, fine stofflige tanniner, sitter veldig godt med lakris- og mørke bærtoner i finishen.
Bruksområde: Allround rødt kjøtt.
Bouquet med plommer og bjørnebær. God fylde, modne tanniner og lang avslutning.
Link til Vinmonopolet: