Rioja ligger mellom Ebro-elven og Cantabria-fjellene, et landskap preget av høye topper, lange dalsider og elver. Som tilreisende er Rioja et eventyr for sport og aktiviteter, med sykling, fjellklatring, rafting, paragliding, golf og fotturer.

Den berømte pilegrimsruten til Santiago de Compostela på vestkysten går gjennom Logrono. Gjennom århundrer var dette en av Europas største pilegrimsruter. Målet var restene etter apostelen Jakob (Santiago), hvis grav på mirakuløs måte ble gjenfunnet i Spania i 813, akkurat i passe tid til å bli et symbol for de kristnes kamp mot maurerne.

På det meste la årlig en halv million europeere ut på denne verdenshistoriens første eksersis i masseturisme. Det ble til og med laget en reisehåndbok som pekte ut vannkilder og overnattingssteder langs caminoen. Kirken Santiago el Real i Logrono er en arv fra denne tiden, og man finner også minnesmerker andre steder vestover i La Rioja; statuen av Jakob i en veggnisje i Navarete og klosterruinene utenfor Aleson.

Reiseruten har mistet sin store religiøse betydning i dag, men den er fremdeles avmerket som en egen tur langs veien og i spanske veikart og anbefalt som rute videre vestover. Flere av de viktigste målene i denne løypa når du også med toget - Burgos, Leon, Astorega, Ponteverada og Santiago.

Regionen har fra naturens side et privilegert mikroklima for vindyrking. Sammen med lange tradisjoner for omsorg og engasjement av fra vinbøndenes side har Rioja oppnådd høy kvalitet på sin vin. Dette skyldes en kombinasjon av at de bruker tradisjonelle produksjonsprosesser sammen med nye teknologi.

I Rioja produseres det i gjennomsnitt 250 millioner liter vin i året, hvorav 85 prosent er rødvin, og resten hvit og rosé.

En klassiker fra dette området er Rioja Bordón Gran Reserva. Den produseres av Bodegas Franco-Españolas. Vinen er foreløpig lite omtalt i Norge, men svenske Dagens Nyheter priser viner fra Rioja og påpeker i sin vinspalte at Rioja Bordón Gran Reserva er bokstavtro mot de klassiske idealer.

Denne vinen er sammensatt av flere typer druer, 85 prosent Tempranillo, 5 prosent Garnacha Tinta, 5 prosent Mazuelo og 5 prosent Graciano. Etter gjæring lagres vinen i 2 år på amerikanske eikefat, og deretter minimum 4 år på flaske før lansering.

Dette er en vin som også er tilgjengelig på Vinmonopolet her hjemme. Og her beskrives den som dyp rubinrød farge, intens og krydret aroma av mørke bær med et velbalansert eikepreg. I munnen er den rik og kompleks med god fasthet og utviklende tanniner. Elegant, mye smak og god lengde, mener Polet.

Til tross for alle disse lagringsårene er prisen kun 159,90 per flaske. Den har et alkoholinnhold på 13,5 prosent og kan lagres helt frem til 2015. Anbefales til kjøtt, lam/får og småvilt og fugl.

Når vinen skal nytes her i Norge, er et godt forslag til matfølge reinsdyrmedaljong. Medaljong betyr egentlig stor medalje. Når du server reinsdyrsmedaljong, er du garantert å oppnå stor beundring.

Forslaget her passer for 4 personer.
Ingredienser

1 stk. ytrefilet av reinsdyr (600-800 g), 1 ts salt, ½ ts nykvernet pepper og 2 ss smør.
Grønnsaker:
2 stk. gulrot, ½ stk. kålrot, 2 ss sukker, ½ stk. lime, 2 ss olivenolje, ½ ts salt og ¼ ts pepper.
Saus:
20 stk. stjerneløk, ½ l eplejuice, 2 ss sukker, 1 ss balsamicoeddik og1 ss smør.
Potetpuré:
ca. 8 stk. potet, 2 ss smør, 2 ss seterrømme, 1 ts salt, ½ ts pepper, 1 ss hakket frisk timian, 1 stk. purre og 5 dl vann.
Slik gjør du:
1. Del fileten i fire, sett stykkene på høykant, og press sammen til en biff.
2. Krydre og stek på god varme på begge sider. La de ettersteke i panna et par minutter.
Grønnsaker:
1. Rens og skjær grønnsakene i staver. Legg dem i ildfast form, ha på lime, olje og krydder. Stek på 200 ºC i 20-30 minutter.
Saus:
1. Rens løken, og la den fosskoke sammen med juice, sukker og eddik i 1/2-3/4 time til sausen har sirupskonsistens.
2. Ta opp løken, og server den ved siden av de bakte grønnsakene. Pisk inn smøret i sausen.
Potetpuré:
1. Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Mos dem og tilsett smør, rømme og krydder.
2. Skjær det grønne av purren, ca. 15 cm langt. Kok det raskt i ca. 1 minutt. Lag en ring av purren og anrett potetpuréen oppi denne.

Se spanske Bodega Franco-Espanolas
Polets hjemmeside Rioja Bordón Gran Reserva