Francis Abecassis, i den lille franske kommunen Claix, driver den største familieeide vingården i Cognac, 250 hektar, over én million kvadratmeter. Her vokser vinstokkene i den beste jorda konjakkdruer kan ønske seg, fordi det er et sjeldent høyt kalkholdig jordsmonn.

Claix ligger 13 km sør-vest for Angouleme, i Charente i det som heter Cognac-området. Det er byen Cognac med 20 000 innbyggere som har gitt dette området og den edle drikk sitt verdensberømte og høyt elsket navn – cognac.

Gjennom her renner også elven Charente. Ved en sideelv til denne – De Claix - har Francis Abecassis sine vinmarker.

Han har installert moderne rustfrie tanker i stål for gjæringen, renovert bygningene og kjellerne. I disse lagrer han nå 800 000 liter konjakk. Hvor disse kjellerne er, er en hemmelighet. Altfor store verdier ligger her og godkjør seg på eikefat gjennom i mange år.

- Jeg elsker mine vinmarker, fordi de gir så fremragende konjakk med eksepsjonell smak og kvalitet, sier Francis Abecassis.Og han er stolt over å ha fått en rekke internasjonale utmerkelser for sine produkter.

Han legger ikke skjul på at det er hele teamet på vingården som bidrar til at han oppnår førsteklasses konjakk.

– Vi har den største oppmerksomhet på alle detaljer under produksjonen for å oppnå den kvalitet som skal glede våre kunder, sier Francis.

Til produksjon av konjakk brukes kun hvite druer. Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC) – konjakkprodusentenes eget kontrollorgan - krever at 90 % av blandingen er av Ugni Blanc, Folle Blance eller Colombard. Ugni blanc er den aller mest brukte druetypen og har vært dyrket siden 1300-tallet.

Ugni Blanc gir en frisk, nøytral og tynn vin som passer svært godt til destillasjon, bl.a. fordi den har et høyt naturlig innhold av gjær, og gjærer godt under destillasjonen.

Francis Abecassis bruker kun Ugni Blanc til sin produksjon av Leyrat Domaine de Chez Maillard Aged 6 Years. Denne konjakken er en del av Vinmonopolets grunnsortiment, det vil si at den er tilgjengelig i de fleste utsalg i Norge.

Vfresh coffee, glass of brandy and cake set inmonopolets beskrivelse er følgende: Middels dyp brungyllen. Fokusert aroma av sitrus og blomst, streif av fat og mineraler i ganske lang ettersmak. God fylde.

Cognac Leyrat Domaine de Chez Maillard Aged 6 Years koster kroner 379,90 og er en perfekt match for kaffe avec. Den er laget kun av druen Ugni Blanc, lagret på eikefat i 6 år, og har en alkoholprosent på 40.

Den kan også kjøpes fra Vinmonopolets nettbutikk
Du kan lese mer på
Leyrat Cognac 

Og så er det kaffen, og da kan en ekte fransk kaffe være et lite tips.

Fransk kaffe
• 2 cl Cognac
• 2 cl Brun Crème de Cacao
• 1 ts sukker
• Kaffe
• Fløte

Fremgangsmåte:
Ha Cognac, Brun Crème de Cacao og sukker i rødvinsglass, hell over god kaffe og rør godt!
Flyt forsiktig lettpisket fløte over en teskje på toppen
Skal absolutt aldri serveres med sugerør eller teskje!

Kilde: Kaffe.no