OLYMPUS DIGITAL CAMERA         130 km nord for Bordeaux, ligger Charentes-området som består av Charente Maritime nærmest Atlanterhavet og Charente lenger inn i landet. Området ligger på begge sider av elva med samme navn.

Som tilreisende kan du leie båt på og tusle rundt på Charenteelven, seile gjennom vakkert landskap på begge sider. Du kan gå fotturer i store områder, leie sykkel og kano og nyte områdets gylne dråper.

Charente er en av de 83 originale distriktene som ble opprettet under den franske revolusjonen som skjedde 4. mars 1790.

Produksjon av konjakk er en av de viktigste næringsveiene i Charentes. Et annet verdensberømt produkt herfra er faktisk tøfler, Charentes slippers er stor eksportvare. Egentlig en nydelig kombinasjon; putte et par trette føtter i bløte og behagelige Charentes tøfler og nyte et glass konjakk foran peisen.

Med den lange tradisjon dette distriktet har med sin konjakkproduksjon, begynte Abel Tesseron på 1800-tallet å samle på sjeldne og uvurderlige konjakker. Opp gjennom hele 1900-tallet jobbet familien som destillatør, laget ”eau de vie’er ” som de solgte. De ble gjennom dette århundret kjent for sin kvalitet på destillatene, og den dag i dag selges destillater til de store konjakkhusene.

Tesseron innehar i dag en av de beste kjellerreservene av konjakk som finnes. De selger noe av eldre konjakker, men hovedsakelig er det nye destillater som finner veien ut på markedet.

I 2001 kom familien Tesseron i gang med å lage sin egen konjakk under varemerket Tesseron.

Samlelysten – og videreføring av å produsere duftende dråper - ble overtatt av hans sønn, og deretter hans barnebarn Alfred som driver familievirksomheten i Châteauneuf-sur-Charente i dag.

Tesseron eier også 14 hektar i Petite Champagne, som er ett av de to beste distriktene i Cognac-regionen. De svakt skrånende markene har kalkrikt og steinrikt jordsmonn som gir den fineste konjakk. Disse kalles ”Premier Cru” eller ”First Growths”, og er konjakk med fremragende finesse, bouquet, eleganse og lengde.

Mange berømte personer har smakt og gledet seg over deres utsøkte konjakk, inkludert en av de største konjakk-kjennere, Sir Winston Churchill, som nøt sin Cognac Tesseron på det berømte hotellet Savoy i London.

I 2001 ga Tesseron ut egen XO serie med umiddelbar suksess og anerkjennelse som del av
tetsjiktet av produsentene i konjakkbransjen.

Fra 2005 har Tesseron spesiallaget Cognac Tesseron, VSOP Prestige som kun selges på det norske markedet. En stor ære for konjakkelskende nordmenn.

Tesserons kjellermester, “maître de chai”, kjenner karakteren på hvert fat med konjakk, som om det skulle være hans barn. Alle er forskjellige med sin egen individuelle personlighet, selv om ”Eaux de viene” kan ha blitt destillert fra identiske druer på samme dag. Blanding er en kunst som krever talent, kunnskap og som det tar mange år å utvikle. Hver variant og hvert fat vil gi en spesiell nyanse til den endelige smaken. Cognac Tesseron er synonymt med moderne konjakk.

Beliggenheten Charente-elven byr på fuktige (og mørke) lagringsforhold, både i moderne lagerbygg med sementgulv og de tradisjonelle med jordgulv. Temperaturen holder seg her rundt 18-20 grader året rundt. Men Tesseron disponerer også dype og langt kjøligere kjellere fra 1200-tallet som tidligere tilhørte et kloster. Fatene flyttes rundt mellom kjellerne for å øke kompleksiteten. Og når 70-80 år har gått, er de klare for å overføres til glassballongene for ”evig” hvile i paradis

Slik nyter du god konjakk
Cognac Tesseron kommer best frem ved å bli servert i et tulipanformet stetteglass. Rotér glasset forsiktig for å frigjøre aromaene. Cognac Tesseron VSOP Prestige er av 100 prosent Ugni Blanc-druen, har gyllen farge, elegant og myk duft. På smak har den nydelig drag av modne pærer, og hint av epler og nøtter. Utmerket rund finish.

Alkoholen skal heller ikke være aggressiv i henhold til Tesseron-stilen. Derfor jobbes det mye med fatutvelgelsen, og ikke minst lagringen som foregår i Chateauneuf-sur-Charente.

Den kan nytes slik den er, ”on the rocks” eller som hyggelig følge til kaffen om du vil. Serveringstemperatur er 18°C. Kravet til lagring av konjakk er minst fire år på fat. Tesseron lar den godgjøre seg mellom 5-8 år. Alkoholinnholdet er 40 prosent.

Cognac Tesseron VSOP Prestige tilhører bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Den finnes i 70 cl til kr. 364,50. Se hva Vinmonoplet skriver. Og i 100 cl til kr 524,50. Det kan du se her.

Vinmonopolet har faktisk hele ni ulike konjakker fra Tesseron: Se Vinmonoplets utvalg.

Tesserons egen hjemmeside.

Les mer om å være turist i Charente.


Bildene til høyre og nedover:

En konjakk av verdensklasse laget kun for det norske markedet, Cognac Tesseron VSOP Prestige.

Ved bredden av elven Charente. Foto: Dreanstime

Slik lagres den gylne drikk konjakk, dypt nede i kjellere i Charente.

Det brukes kun druesorten Ugni Blanc til Cognac Tesseron VSOP Prestige.

(Klikk på bildene for å gjøre dem større.)