- Buenos Aires er bare 11-12 timer unna med fly til en pris tur/retur på mellom 7000 og 8000 kroner. Og når du endelig er der, da er varer feriepengene lenge. Argentina er billig.

Landet er stort, og har flere tidssoner, men generelt er den gode tiden fra desember til mars. Når vinteren biter og blåser her hjemme, er det sommer i Argentina, og badestrendene frister, vingårdene i Andesfjellene er grønne, og over hele landet freser biffen på grillen og vinglassene fylles.

Buenos Aires er et naturlig punkt å slå seg til noen dager, kjenne storbyen på pulsen. Og den som savner Norge en stakket stund, kan jo ta en tur til Subito Sotto il Ponte, en restaurant som drives av norske Trine Røed. Denne ligger bare fem minutters gangavstand fra det store luksusshoppingsenteret Patio Bullrich.

Lunsj er det viktigste måltidet i Argentina. Dette er tiden da de fleste drar hjem for å spise det kraftigste måltidet. Og det betyr også at lunsjen også er vellaget med masse ingredienser, og god tid. Og det som kan kalles typisk argentinsk, har røtter fra latinske land i Europa, med mye kjøtt, pasta og brød. Supper er også en vesentlig del av måltidet og spiller en stor rolle i mattradisjonen, tykke og kraftige. Ofte et måltid i seg selv for den som ikke er storspist.

Det er ikke rent få som hevder at Argentina har verdens beste biff. Argentinerne er utrolig flinke til å tilbrede kjøttet på og lage gode tilsettinger. Ute på pampasen er det en besetning på rundt 50 millioner kuer av mange ulike raser som rusler rundt og tygger i seg kraftig, energirikt gress. Med slike råvarer og kjærlighet for tilberedelse av biff blir stekingen en tilnærmet avansert kunst, hevet over vanlig kokkekunst.

Det er ikke uvanlig at en god restaurant serverer nettopp en slik vellaget og solid biff til 40 – 50 kroner. Og velger du en rødvin produsert i Argentina legger du på 40-50 kroner for en hel flaske.

Chile er det landet vi ofte tenker først på når vi snakker god søramerikansk rødvin. Dette har først og fremst å gjøre med at Chile har satset stort på eksport i mange år, mens Argentina har produsert til eget bruk, og ikke vært så opptatt av å sende godvarene ut av landet.

Men argentinsk vin finner mer og mer veien til nye markeder, blant annet i Norge. Og nå ligger argentinsk vin blant de 10 mest populære vinland her i landet.

En vin som nylig har funnet veien til hyllene på Vinmonopolet, er Soñador Malbec.

Dyp rødfiolett. Ung, saftig fruktighet preget av morell og urter, streif av vanilje i litt bitter avslutning, skriver Vinmonopolet på sin hjemmeside. Denne er laget på Malbach-druen, er ikke fatlagret, men har seks måneder flaskemodning og har 14 prosent alkohol. Prisen er i dag blant de helt gunstige, kr. 99,90.

Soñador Malbec er fremstilt på 100% Malbec fra forskjellige vinmarker i San Rafael utenfor Mendoza og ligger 600-700 meter over havet. Navnet Soñador kommer av Juan Cidrón, en spansk prest som i 1556 hadde meg seg de første vinplantene til Argentina, og som fikk navnet «El Soñador» - the dreamer.

Denne vinen passer utmerket godt til en solid biff med mye godt tilbehør, slik som pannestekt asparges, østerssopp, mandelpotetpuré og soppsaus. Ikke så rent lite argentinsk dette heller.

Her er en oppskrift for 4 personer:

Ingredienser
800 g indrefilet av storfe, 1 ss margarin eller olje, 1 ts nykvernet, sort pepper og 1 ½ ts salt.
Tilbehør pannestekt asparges og østerssopp:
16 stk. frisk grønn asparges, 1 ss olivenolje, ½ ts salt, ½ ts nykvernet pepper og 250 g østerssopp eller annen god sopp.
I tillegg mandelpotetpuré:
600 g mandelpotet, 2 dl melk, 2 ss smør, ½ ts nykvernet pepper og ½ ts salt.
Så en god soppsaus:
200 g frisk sjampinjong, 1 stk. finhakket sjalottløk, 1 ts margarin, 1 ts olivenolje, ½ ts salt, ¼ ts pepper, 2 dl kjøttbuljong (utblandet) eller kraft, 1 dl kremfløte og 1 ss lettrømme.
Slik gjør du:
1. Skrell og kok potetene. Sil av vannet, og damp dem tørre. Mos potetene, tilsett melk og smør og rør godt. Smak til med salt og pepper.
2. Skrell den nederste delen av aspargesen. Skjær østerssoppen i skiver. Vend asparges og østerssopp i litt olje, og krydre med salt og pepper. Stek på middels god varme i panna, eller bruk en grillpanne.
3. Del sjampinjongene i 4 og brun dem i panna med smør og olje, sammen med sjalottløk. Smak til med salt og pepper. Tilsett buljong og fløte, kok inn til du får en saus med passe tykk og fin konsistens.
4. Del indrefileten i 4 like store biffer og krydre dem med salt og pepper. Brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter på hver side for medium stekt biff.
Gå til Vinmonopolet og handlekurv.
Lær å danse tango her.