- Det gir en veldig behagelig og jevn varme, og så er det bra å tenke på at det er mer miljøvennlig enn vanlig oljefyring, sier Ida Solheim.

- Jeg sjekket ut pelletsfyr og varmepumpe, forklarer Johan. – Men det ville blitt relativt dyrt i vårt tilfelle, og dessuten var oljebrenneren nesten ny. Jeg er glad for at det gikk an å tilpasse det utstyret vi hadde til miljøvennlig bioolje.

Oljefyren som har stått der i noen år, kunne fortsatt brukes etter omgjøringen til bioolje. Foto. Enøketaten
Gamle radiatorer og ny gulvvarme
I stua har de gamle radiatorene fått ny front og det er lagt vannbåren gulvvarme i gangen og på vaskerommet.
- Vi pusset nylig opp huset og utvidet leiligheten, forklarer Ida Gjærum.

Tomannsboligen fra 1917 er på rundt 250 kvadratmeter, og varmen fra oljefyren dekker hele huset. Familien fikk støtte fra Klima- og energifondet for å gjøre om fyren til å kunne bruke bioolje, og betaler en noe lavere pris for biooljen enn de tidligere betalte for fossiloljen.

Byttet noen slanger og rør
Fyrrommet i kjelleren ser ut som før. Det eneste som måtte gjøres for å gå over til bioolje var å rense oljetanken, bytte en slange og to rør, og montere et lite filter for å rense biooljen før den brennes. Dette kostet drøyt 12 000 kroner, og kommunens Klima- og energifond dekket halvparten.

Gjærum understreker imidlertid at det ikke har vært helt uproblematisk å bytte over til bioolje i deres tilfelle, og noen tekniske innkjøringsproblemer har det vært.
- Biooljen klumpet seg når det ble for kaldt. Men det løste seg da vi satte inn en liten varmeovn i fyrrommet, forklarer han. Vi har oljetank innendørs og da klarer vi å holde biooljen temperert, men det var noen oppstartsproblemer på grunn av kulden.

- Sløsing å bruke olje til oppvarming
I fyrkjelleren fornemmer vi en svak lukt av frityr, eller kanskje litt fisk? Familien får levert biooljen av et norsk firma. Bioolje lages av ulike avfallsprodukter, som slakteri- eller fiskeavfall eller brukt frityrolje, og derfor regnes den som klimanøytral. Johan og Ida byttet til bioolje fordi det er mer miljøvennlig.

Man måtte kun skifte noen slanger og rør i forbindelse med omleggingen til klimavennlig bioolje. Foto: Enøketaten.
- Olje er et fantastisk produkt, men det er sløsing å bruke det til oppvarming når det finnes et godt alternativ, sier Johan.
Foreløpig er det ikke så mange som har gått over fra fossil olje til bioolje til oppvarming i Norge. Johan fikk høre om muligheten da en bekjent satte i gang import og salg av bioolje.
- Det er hyggelig hvis vi kan bidra til å gjøre bioolje mer kjent, og være med å skape et marked for et miljøvennlig produkt, sier Johan.

Fakta om bioolje:
- Huset på Disen brukte før ca 3 700 liter fossil olje per år, som gav ca 9 tonn CO2-utslipp årlig. Det tilsvarer utslippet fra 4 bensinbiler.
- Bioolje er laget av returfett (fra blant annet frityr- og fiskeolje), og regnes som klimanøytralt.
- Prisen på bio-olje er ca det samme som fossil fyringsolje. Kontakt leverandører for priser, for eksempel Bio 8 eller Eco 1.
- Familien søkte og fikk tilsagn om støtte til omleggingen til bioolje fra Klima- og energifondet i februar 2010. Så konverterte de fyren, sendte inn ferdigmelding i mai og fikk utbetalt støtten i juni.
- Det kostet totalt 12 229 kr å gjøre om oljefyren til å kunne bruke bioolje. Av dette fikk familien 6 115 kr i støtte fra kommunen. Støttesatsen for å gå fra fossilolje til bioolje er kr. 1,50 per kilowattime. Men maks 50 prosent av kostnadene.

Kilde: Enøketaten i Oslo