Røyken kommune har installert varmepumper med energibrønner ved rådhuset, på brannstasjonen og Røykenbadet, i tillegg til fem skoler, to idrettshaller, omsorgsbygg, og andre formålsbygg. En av de siste prosjektene til kommunen var overgang fra el-kjel til CO2 bergvarmevarmepumper på Frydenlund skole i 2017.

– Bakgrunnen for den omfattende satsningen på varmepumper er kommunepolitikernes ønske om at Røyken skal være mest mulig miljøvennlig. Vi bygde derfor vår første varmepumpe i 2010, og har siden den gang stort sett installert varmepumper på alle store bygg i forbindelse med rehabiliteringer. I dag bruker omtrent 75 prosent av kommunens bygningsmasse varmepumper, sier Ola Mæhlum, daglig leder i Røyken Eiendom.

Saken fortsetter under bildet:

Ola Mæhlum, daglig leder i Røyken Eiendom.[/caption]

Strømforbruket går ned
Han forteller at CO2-varmepumper, som er installert på Frydenlund skole, koster litt mer enn andre, men at erfaringene til nå har vært svært gode.

– Vi følger med på energiforbruket på alle bygninger og måler antall kilowatt timer pr. kvadratmeter i løpet av året. Vi er svært fornøyd med strømbesparelsene vi oppnår. Strømforbruket går hele tiden ned, og i 2018 lå vi på 121 kilowatt timer pr. kvadratmeter, noe vi mener er veldig bra. Der vi bruker varmepumper ligger vi enda lavere. Vi har fortsatt noen bygg hvor vi ligger altfor høyt, og planlegger derfor rehabilitering av disse, sier han.

Planlegger flere varmepumper
Mæhlum forteller at de to neste rehabiliteringsprosjektene er Sydskogen og Torgbråten skole hvor det også skal installeres varmepumper.

– På Sydskogen skole har vi valgt luft/vann-varmepumper, årsaken til dette er at det er en trang tomt hvor det ikke er plass til energibrønner. Da får vi erfaring med luft/vann-varmepumper også, sier han.

– Hver gang man setter i drift et nytt prosjekt er det alltid utfordringer. Dette har gjort oss flinke til å løse utfordringene og vi høster erfaringer hele tiden. Vi har et energioppfølgingssystem som gjør at vi kan se nøkkeltall på strømforbruket på ukesbasis. Vi følger nøye med på dette og om det er overraskende høyt forbruk på et bygg, kan vi ta affære veldig raskt, forteller Mæhlum.

Fikk Varmepumpeprisen 2018
I 2018 ble Røyken kommune kåret til Årets Varmepumpekommune.

– Vi synes det er hyggelig å få anerkjennelse for jobben vi gjør. Vi skal være en miljøvennlig kommune, og nå som vi skal slås sammen med Asker, hvor miljøet også er prioritert, ligger vi godt at til å bli enda bedre på miljøtiltak, sier han.

– Vi prøver hele tiden å beregne økonomien i prosjektene. Lønnsomheten er avhengig av strømprisene, og med høye strømpriser blir lønnsomheten veldig god. Hos oss står allikevel miljøet i fokus, så vi velger varmepumper uansett, avslutter Mæhlum.