For snart fire år siden tok Thor Kristian Hauan (35) og Kim André Dalos (27) kontakt med daglig leder hos Rørlegger`n Fauske AS, Ketil Skår (55). Begge hadde et ønske om å bli rørlegger.

Som sagt. Så gjort. Gutta ble kastet ut i det – og ingen angrer.

– Det har vært en morsom og interessant reise. Vi ble tatt godt imot og har fått mye ansvar og vi trives veldig godt i bedriften, sier Thor Kristian og Kim André til VVS Ung.

Lei av stresset
Praten går løst mens vi nyter en kopp kaffe. Rørbedriften, som er en del av Varme & Bad, har 25 ansatte, og har hele Indre Salten som nedslagsfelt.

Fauskeværingen Thor Kristian tok fagbrev som kokk i 2002. Han har erfaring fra både restaurant, hotell og kafeer.

– Kokkeyrket innebærer ugunstig arbeidstider og mye stress. Med familie var det ingen optimal situasjon. Jeg har kompiser som jobber her og de anbefalte meg å prøve. Jeg er veldig glad for at jeg fikk muligheten. Men er fortsatt glad i å lage mat, smiler han.

Han får bekreftende nikk fra kollega Kim André. Platearbeideren fra Mo i Rana tok fagbrev i 2009, men også han ønsket nye utfordringer.

Saken fortsetter under bildet:

STÅLKONTROLL: Kim André Dalos har fagbrev som platearbeider, og har lang erfaring med sveising. Sveisningen er noe han får fortsette med hos Rørlegger`n Fauske.[/caption]

– Det ble litt ensformig det jeg holdt på med og ønsket å prøve noe nytt. Jeg har ikke angret en dag. I tillegg til at jeg får fortsette med sveising, er rørleggeryrket veldig variert. Det er mye en skal lære, men det er interessant, sier han.

Tøft med skole
Det var ikke tilfeldig at Ketil Skår ønsket en kokk og platearbeider på laget.

– En kokk er vant til å snu seg rundt og gjør det folk ber om – et ja-menneske. Siden vi jobber en del mot industri, trenger vi en platearbeider som er god til å sveise. Vi er veldig fornøyd med å ha gutta på laget. De gjør det godt, sier Skår.

– Det hender vi får henvendelser fra personer som ønsker å starte som voksenlærling, men det er ikke alle vi satser på. Du skal ha riktig innstilling, legger han til.

Thor Kristian syns det var tøft å kombinere skole, jobb og familie.

– Det var ikke like fristende å bruke søndager på skolen, men nå er det glemt. Jeg ser fram til å bli ferdig. Og gleder meg til fortsettelsen, sier han.