Administrerende direktør Tor Backe i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS (NRL) stiller seg uforstående til påstandene om at byggebransjen gjør så mye feil. Det samme gjør boligprodusentforeningen, Norges Byggmesterforbund og Entreprenørforeningen. Dette stemmer simpelthen ikke med virkeligheten slik disse opplever den.
– NRL har foretatt en spørreundersøkelse blant sine medlemmer om hvor mye bedriftene avsetter til håndtering av mangler og reklamasjoner ved utførte jobber, opplyser Tor Backe. Dette for å tegne seg et bilde av hvor reelle tallene virkelig er. Tilbakemeldingene stemmer dårlig med det bildet som tegnes i media.
– Våre medlemsbedrifter avsetter et sted mellom 0,4. til 0,7 prosent av bruttoomsetning til reklamasjoner, noe som ikke er mye i forhold til den totale omsetningen, fortsetter Tor Backe. – Eksempelvis avsetter en stor rørleggerforretning i Oslo kun 50.000 – 70.000 i året – det er en bedrift som omsetter for 75 millioner kroner i året. .
– I denne sammenheng er det viktig å skille mellom interne kvalitetsfeil som rettes og avklares før bygget overleveres, og byggefeil som rammer byggherren i etterkant av ferdigstillelse og overlevering. NRL har sammen med andre foreninger innen Byggenæringens Landsforening vært i møte med Kommunal og regionaldepartementet og fremført sine synspunkter når det gjelder å skille på byggefeilene og har i den forbindelse påpekt at de totale kostnadene ved byggfeil ligger nærmere 6 milliarder enn 17 mrd som det lenge har vært påstått.
Våtromsskandalen på studenthjemmet på Grünerløkka .
– Jeg må si at det er litt forunderlig hvis beskrivelsen stemmer med hvordan sisternen på veggklosettene er plassert i forhold til membranen på veggen. Hvem som i tilfelle har ansvaret er for tiden ikke avklart – heller ikke hvilket foretak som har utført arbeidet. Det er imidlertid klare retningslinjer på hvordan denne type arbeid skal utføres, og erfarne håndverkere skal kunne gjøre en slik jobb fagmessig og riktig ut fra dagens kunnskap. I angjeldende tilfelle er det åpenbart rom for forbedringer, og også vår bransje må skjerpe seg kontinuerlig. Det skal imidlertid påpekes at NRLs avdelingskontorer kjører hyppige våtromskurs for våre medlemmer slik at man utvilsomt må kunne si at bransjen er på alerten når det gjelder å oppdatere seg og tilegne seg den nødvendige kompetanse for å kunne utføre våtrom på faglig forsvarlig måte i tråd med våtromsnormen
Egenkontroll
– Når det gjelder forslaget til den nye plan- og bygningsloven og kravet til kontroll, har jeg inntrykk av at takseringsforbundet ser for seg mye jobb, sier Tor Backe. – Det er tydeligvis en klar profesjonsinteresse fra den kanten. – Jeg mener at vi som bransje må kunne utføre egenkontroll slik som før, og ønsker heller at kommunale myndigheter fører tilsyn gjennom stikkprøvkontroll fremfor at vi skal innføre uavhengig kontroll på byggeplass av tredjepart. Det var faktisk NRL som startet arbeidet med våtromsnormen, og da burde vi som bransje også kunne håndtere dette på egen hånd. Ved NRLs avdelingskontor i Oslo er det øremerket en mann som etter ønske fra medlemmene er ute og besøker medlemsbedriftenes byggeplasser og kontrollerer deres arbeider, ser på deres interne rutiner og KS-systemer, nettopp for å kvalitetssikre helheten, sier administrerende direktør Tor Backe i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS.