Askim & Mysen Rør har røtter helt tilbake til 1904, er med sine totalt rundt 180 ansatte en ledende VVS-entreprenør i Oslo, Østfold og Akershus.  Rørleggerbedriften har base på Slitu i Indre Østfold, der den disponerer nær 3500 kvadratmeter med lager butikk og kontorer. I 2021 ble det opprettet avdeling på Romerike, som i dag teller rundt 20 ansatte. I september i år ble selskapet kjøpt opp av Installasjonsgruppen Currentum AB, men får beholde sin selvstendighet som bedrift. Askim & Mysen Rør omsatte for 329 millioner kroner i 2022

Saken fortsetter under bildet:
 

Askim & Mysen Rør har blitt forhandler av Thermia varmepumpesystemer. Bedriften har selv montert Thermia Mega Eco i egne lokaler på Slitu. En hastighetsstyrt varmepumpe med svært lav GWP-verdi og et mer klimavennlig kuldemedium. På bildet ser vi flere av de ansatte i Askim og Mysen Rør som har vært involvert i omleggingen av det tekniske anlegget. Fra venstre: Ole Bylemark lærling, Nicklas Andersson, servicetekniker, Arne Roger Johnsen servicetekniker Thermia varmepumper, Mathias Kollegård, marked, Tollef Berger, daglig leder, Per Øivind Kristiansen, varmetekniker, og Christian Sundeng, elektriker. 
 

Varme og kjøling

Varmeløsninger er ett av mange områder VVS-entreprenøren har spisskompetanse på, og leverer varmepumpeløsninger innenfor luft-luft , luft-vann, væske-vann og bioolje til oljefyr og gassanlegg. Alt skreddersydd kundens behov. 

- Skal vi kunne tilby de beste løsningene, betinger det at vi har gode og markedsledende leverandører med oss. Derfor er vi alltid ute etter samarbeidspartnere som kan løfte oss ytterligere et steg. Som følge av det, har vi nå blitt forhandler av varmepumper fra Thermia, sier Berger. 

Tommy Andersson, salgssjef for Thermia i Norge, er glad for å ha fått innpass hos Askim & Mysen Rør, og er sikker på at det vil bli et langt og fruktbart samarbeid for begge parter. 

Saken fortsetter under bildet:
 

Det nye tekniske rommet i bygget.

- Jeg ble første gang oppmerksom på Askim & Mysen Rør da jeg måtte «slåss» med bilene deres når jeg passerte grensen, sier han og ler. 

- De var jo overalt, og da forsto jeg at dette måtte være en stor bedrift. Jeg banket på døren her tidligere også, uten å få napp. Men for halvannet år siden, ble vi tatt inn i varmen.  

- En av årsakene til at vi byttet leverandør, var at vi opplevde at supporten ble dårligere under koronapandemien, sier Tollef Berger. 
- Vi er avhengig av å kunne prate med noen når det «brenner». Det holder ikke å måtte ringe dagen etter, når du står ute hos en kunde og ting ikke fungerer. Det hjelper ikke at produktene er bra, dersom servicen ikke holder mål.

Bare gode erfaringer

- I tillegg er jeg glad i enkle styringer og høy grad av brukervennlighet. Thermia kunne levere på alle parameterne, og har fjernstyring av varmepumpen via smarttelefon, nettbrett eller PC. 

- Arvika ikke jo ikke lange turen fra Indre Østfold dersom vi skal gjennomføre kurs og opplæring på produktene. Dessuten er en av våre prosjektledere bosatt i den svenske byen. Har vi behov for deler, kan han enkelt svinge innom på vei til jobb... 

Så langt har Askim & Mysen Rør bare gode erfaringer med de varmepumpeløsningene de har levert fra Thermia. Typiske oppdrag har vært rehabiliteringer med utskifting av oljekjeler til varmepumper.  

- Men også nybygg har kommet mer og mer. Samt eksisterende og nye næringsbygg som trenger enøk tiltak. Vi har nå bemannet opp for å kunne ta det markedet i enda større grad, sier han.

Valgte Thermia Mega Eco

Berger forteller at de selv har valgt Thermia Mega Eco i deres oppgradering på Slitu. Mega Eco er en inverterstyrt varmepumpe for eiendommer og næringsbygg med stort effektområde, et mer klimavennlig kuldemedium og svært lav C02-ekvivalent. 

- På den måten får vi en unik mulighet både til å teste hva den er god for, samt at vi får inngående kjennskap til løsningen og funksjonene. Det er selvsagt en stor fordel når vi skal ut og montere varmeanlegg for våre kunder. 

Det gamle varmeanlegget var mer enn 20 år gammel, og modent for utskiftning. 

- Vi har hatt vesentlige utbygginger siden den gangen, slik at kapasiteten ikke lenger var tilstrekkelig til å dekke hele arealet. Derfor har vi hatt en gassfyr til å ta toppene. Allerede ved null grader, slo den inn. 

Bedriften hadde seks brønner fra tidligere, hver på 150 meter dybde. Som en del av oppgraderingen, ble det boret tre nye 300 meter dype hull. Det vil si at kapasiteten ble doblet. Den nye varmepumpa har også nesten doblet ytelse, med sine 88 kW på maks. Samtidig ble også den separate DX kjølemaskinen i ventilasjonsanlegget overflødig.  

Saken fortsetter under bildet:

I den nye løsningen spiller en Wilo pumpe en viktig rolle. Ny teknologi gjør at man i dette tilfelle slipper reguleringsventiler og shunter ved at pumpen styrer alt.

- Med den nye løsningen vil vi bruke frikjøling fra borehullene og supplerer med aktiv kjøling via varmepumpa. Det er jo nesten like stort behov for kjøling om sommeren som varme om vinteren. Vi måtte bygge opp et helt nytt teknisk rom, og det er nå bare den siste finpussen før hele anlegget er 100 prosent oppe og går. 

Askim & Mysen Rør sparer cirka 50 000 kWh på å bytte ut gammel varmepumpe mot ny. I tillegg kommer gevinsten med så å si gratis kjølekapasitet. For å illustrere potensialet i besparelser, trekker Andersson frem et eksempel hvis man hadde hatt en elkjele installert, da hadde man spart hele 215 022 kWh. I bygget til på Slitu er det installert en varmepumpe med en effekt på 88kW.

- Vi har ikke regnet eksakt på det, men det er helt klart at vi kommer til å spare store summer på oppvarming og kjøling de kommende årene. Med de høye strømprisene vi har, er dette en lønnsom investering både økonomisk og i trivsel på arbeidsplassen.  Og ikke minst enda mere miljøvennlig løsning med mindre forbruk av Propan og strøm. I tillegg har vi også byttet ut det meste av belysning til ledlys som også gir besparelser på godt over 20.000 kW/h per år.

Askim & Mysen Rør AS er miljøfyrtårnbedrift og er opptatt av miljøet, bilparken er også på god vei til delvis å bli el-basert.

Kan bruke som eget showrom

Det er et avansert, fintunet system som nå gir varme og kjøling i lokalene til Askim & Mysen Rør. For å kunne bruke det i opplæringsøyemed for egne ansatte, har Berger sørget for å merke anlegget skikkelig. 

- Men dette er også et fantastisk referanseanlegg for mine kunder. Jeg kan ta dem med hit og bruke de tekniske rommene som showrom. Det er ikke tvil om at det er enormt stort potensial der ute i store næringsbygg, som vi ønsker å serve. Det er mange gamle ventilasjonsanlegg der ute hvor effekten kan økes med 40 prosent med en slik løsning. Dessuten vil du slite med å finne deler dersom det gamle anlegget dersom noe svikter. Skal du gjøre tiltak, gjør det ordentlig, er min klare anbefaling. 

- For de som investerer i slike løsninger nå, kan i tillegg nyte godt av støtte fra Enova. De har forskjellige støttemuligheter kanskje da mest på eksisterende næringsbygg. Forutsetningen for støtte er at en ikke skal bruke mer strøm enn en gjør før tiltaket. 

Saken fortsetter under bildet:
 

Fra venstre: Tommy Andersson, salgssjef, Arne Roger Johnsen, servicetekniker, og Johan Nilsson, prosjektansvarlig, alle Thermia Norge, har bistått Askim & Mysen Rør i omleggingen til Thermia Mega Eco. 

- Et annet poeng, er hvilke direktiver EU kommer med i forhold til kuldemedier, påpeker Tommy Andersson. – Det er derfor vi tok fram denne Thermia Mega Eco varmepumpa, som er svært miljøvennlig og er innenfor det forslaget som nå foreligger.