- Jeg vet ikke om det er vond vilje det handler om her, men når Espe påstår at jeg har uttalt meg om rekruttering og på vegner av andre landsforeninger, er det en oppfatning som mangler rot i virkeligheten. Det kan godt hende at det passer inn i hans retorikk overfor sine kampfeller, men det er som sagt tatt ut av løse luften, sier hun.

Les også: - Innleie fra bemanningsbyråer har hatt katastrofal virkning

Vil ha ordna arbeidsliv
Solli presiserer at det BNL hele tiden har forfektet på det sterkeste er at de skal ha et ordna og seriøst arbeidsliv i byggenæringen - som i alle andre næringer, der faste ansatte er hovedregelen og der ordna lønns- og arbeidsvilkår skal være udiskutabelt både for faste og innleide.

-  Derfor er også BNL en aktiv medspiller når regjeringen nå har lagt fram Norgesmodellen for offentlige anskaffelser. Men innleie i ordna former gjennom bemanningsbyrå hindrer ikke målet om seriøsitet. Det hindrer heller ikke faste ansettelser, mener hun.

Skal være hovedregelen
- Faste ansettelser er og skal fortsatt være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Innleie skal ikke fortrenge faste ansettelser. Ser vi på næringslivet totalt sett i landet, er ni av ti arbeidstakere i Norge fast ansatte, og andelen har vært økende de siste 20 årene. Innleie fra bemanningsforetak anslås å utgjøre mellom 1,5-2 prosent av alle utførte årsverk, viser en Fafo-rapport.

- Andelen innleie er noe høyere i byggenæringene, og ligger totalt på sju-åtte prosent (2019), men andelen faste ansettelser er over 90 prosent, sier hun.

Må håndtere svigninger
Solli påpeker videre at bedriftene har behov for fleksibilitet for å håndtere svingninger i arbeids- og prosjektmengde. Innleie fra bemanningsforetak gir mange arbeidstakere jobb, og bemanningsbransjen er dessuten en viktig inngangsport til arbeidslivet for mange.

- Grunnen til at jeg minner om dette er for å illustrere at innleie representerer bare en liten del av arbeidsstokken i Norge, men at denne lille delen er svært viktig for at byggenæringen skal kunne drive effektivt og kunne sikre faste arbeidsplasser.  

Les også: - Innleieforbud vil skade den seriøse delen av bransjen

- Muligheten som bedriftene har til å leie inn vil være med på å sikre fleste mulig faste ansettelser i produksjonsbedriftene, fordi man da vil være bedre rustet for å konkurrere om oppdrag og kunne møte uforutsette situasjoner som blant annet "hoppeplikt" og forsinkelser, sier BNL-sjefen.

- Dette handler langt fra om å kjøpe arbeidskraft på billigsalg, slik Espe hevder; og synes å tro.

Ikke billigere
At det er billigere å bruke innleid arbeidskraft i byggenæringen, er også en påstand som mangler rot i virkeligheten, understreker hun.

- Det som er saken er at muligheten for å leie inn kompetanse medfører større fleksibilitet, noe som er viktig for å bevare eksisterende, faste arbeidsplasser og å skape nye. Dessuten skal en være klar over at de innleide også er fast ansatt i bemanningsbyråene, slår Solli fast.

Fjerner jobbsikkerheten
Hun reagerer på de stadige påstandene fra folk som vil forby alt av innleie, og kvitte seg med bemanningsbransjen.

- Det er jo ikke bare å skru på en bryter og så står det kvalifisert, norsk arbeidskraft klar for oppdrag på byggeplassen. De ulike bransjene i byggenæringen sliter fra tid til annet med å skaffe kvalifiserte folk til oppdragene, og da er eneste løsningen å gå til er bemanningsselskap. Denne muligheten kan ikke bare fjernes, for da fjernes også jobbsikkerheten for de faste, sier hun, og legger til at det er viktig, selv for idealister og prinsippryttere, å forholde seg til den virkelige verden.  

- Verden ser litt annerledes ut enn det Espe ser ut til å tro; eller håpe. Det vet han forhåpentligvis selv også. Og for å si det med avdøde professor Frank Aarebrot: Når de inderlige ønskene overskygger empirien, ja, da har vi et problem, fastslår Soli.

- Men jeg har et håp om at Espe skal sette kjepphestene sine på stallen og heller bli med på en konstruktiv dialog som sikrer de seriøse arbeidsplassene både i bygge- og bemanningsnæringen!