- En slik politikk vil i tilfelle få dramatiske konsekvenser, påpeker hun. Og utdyper:

- Å ha et ryddig og anstendig arbeidsliv er like viktig for byggenæringen som det er for helsenæringen eller andre næringer som bruker innleid arbeidskraft. Hele samfunnet er avhengig av fleksibilitet gjennom innleie for å kunne ta unna arbeidstopper og gjennomføre store oppdrag innen tidsrammen, derfor må næringene likebehandles i alle bransjene i landet - og reglene må være de samme i Oslo, som i Hammerfest eller Lindesnes.

Skaper fleksibilitet

Rørleggerbedriftenes oppgaver varierer fra år til år, og måned til måned. Prosjekter er ulike, og de kommer på ulike tidspunkt, minner hun om.

- Fordi arbeidsmengden svinger, varier også arbeidskraftbehovet. Ingen bedrifter kan bemanne for toppene og ingen bedrift tør legge all kraft i ett prosjekt. Prosjekter blir ferdige og topper nåes. For å unngå store periode med permitteringer,  skaper innleie fleksibilitet.

- Dessuten vil et forbud gjøre mye mer skade enn det vil gagne de seriøse aktørene i rørbransjen. Et tiltak som forbyr innleie er ikke treffsikkert. Det vil ikke bidra til en mer seriøs bransje.

Vil ha et seriøst arbeidsliv

Røiseland understreker at de støtter regjeringen og andre som ønsker et ryddig og positivt arbeidsforhold for de som leies inn. Men det problemet løses altså ikke ved å forby innleie.

Hun er også tydelig på at de som påstår at bedrifter heller benytter innleie fordi det er billig arbeidskraft, tar feil.

- Det er ingen av våre medlemsbedrifter som sier at de leier inn fordi det er billig arbeidskraft. Tvert imot at det ofte er dyrere å leie inn, du betaler omtrent samme lønn, kommer andre tillegg i tillegg og du får et mellomlegg for de som hentes via bemanningsbyråer. Jeg vet om bedrifter som ønsker å ansette folk som går på leiekontrakt, men de som blir innleid vil det ikke selv, fordi har så gode forhold og tjener bedre på å ikke være fast ansatt.

- Følg eget lovverk

RørNorges administrerende direktør mener vi i dag har det lovverket som skal til for å ivareta et seriøst og rettferdig arbeidsliv. Problemet er at det ikke følges opp av myndighetene.

- Innleiebetingelsene ble regulert og strammet inn for to år siden. Reglene fanger godt opp de politiske ønskene og visjonene om et arbeidsliv slik vi alle ønsker det. Utfordringen er at det ikke blir fulgt opp, og det får ingen konsekvenser om lovverket ikke følges. Og det sviktes like mye på offentlige prosjekter som private!

- Det må i større grad sjekkes at man virkelig har lærlinger på arbeidsplassen når det er et krav, at man har håndverkere som er fagutdannet, at man har ordnede arbeidsforhold, har HMS-kort, og systemer for skatt og avgift osv. Det er på den måten man kan plukke ut de seriøse fra de useriøse, ikke gjennom et forbud som vil ramme alle.

- Har du en sykdom i en tå, kapper du ikke av hele foten, sier hun illustrativt.

Setter bransjen i dårlig lys

Røiseland sier det er svært trist at byggebransjen blir fremstilt som at det er generelt dårlige arbeidsforhold på arbeidsplassene. 

- Vi kjenner eksempler som er fæle og ikke er akseptable, og som det må ryddes opp i. Men byggenæringen og rørbransjen er fantastiske arbeidsplasser med mange spennende utfordringer.  Den virkelige store utfordringen vi alle har i rørbransjen, er at vi står i en situasjon hvor vi mangler fagfolk.

- Derfor er det viktig å sette søkelys på at vi er med å bygge Norge, vi bygger nytt, moderne, grønt og smart. Du blir ikke arbeidsledig og de aller fleste har gode lønnsbetingelser. Heldigvis!