Til nå har varmepumpebransjen nytt godt av fornybarkravene i teknisk forskrift, men nå foreslår myndighetene å fjerne disse kravene.

Les også: - Dette er jo krise

– Hvis forslaget til nye energiregler blir vedtatt, er det overveiende sannsynlig at bunnen faller ut av markedet for varmepumper til nybygg, fastslår Hagemoen i Norsk varmepumpeforening (Novap).

Mange leverer standardløsninger
Et av argumentene til Direktoratet for Byggkvalitet (DiBK) er at elektrisitet til oppvarming i mange tilfeller vil være privatøkonomisk mer gunstig for utbyggere.

– Har bransjen vært flinke nok til å ta utviklingen på alvor og komme med kostnadseffektive løsninger tilpasset lavere energibehov?
– Mange av våre medlemmer ser at man må tilby andre varmepumpe-løsninger i årene framover enn det man leverer i dag. For VVS-bransjen for øvrig opplever vi at en del er framoverlente, mens veldig mange leverer standardløsninger som de alltid har gjort, svarer Hagemoen.

– Markedet på vei i riktig retning
Han fastslår at varmepumpebransjen ikke kan forvente å levere overdimensjonerte anlegg til bygg som trenger lite energi. Den må også forvente at prisen på gode oppvarmingssystemer må falle. Ifølge Hagemoen har flere gode, framtidsrettede løsninger begynt å komme.
– Nå som markedet er på vei til å gå i riktig retning, skal gulvet plutselig trekkes ut. Da vil mye av kompetansen rett og slett forsvinne. Jeg synes man skal gi bransjen noen år til, sier Hagemoen.

Mange arbeidsplasser kan forsvinne
Nybyggmarkedet har vært veldig viktig for varmepumpebransjen. Det har vokst gradvis, og ifølge Hagemoen ahr bransjen ventet på gjennombrudd etter hvert som stadig flere ser hvordan varmepumper fungerer.
– Hvis det blir fritt fram for panelovn, så vil ikke folk velge varmepumpe. Da vil mange arbeidsplasser forsvinne, sier Hagemoen.

Større bygg: Varmepumpe for bevisste utbyggere
For bygg over 1000 m2 foreslår DiBK krav om fleksible varmeløsninger, men venter  ”noe økt bruk av el-kjel i større bygg”.

– Hva tror dere om markedet for yrkesbygg hvis forslagene til energikrav består?
– Kjølebehovet vil ofte være dimensjonerende. For bevisste utbyggere som utvikler for bevisste brukere, blir det gjerne kombinert kjøle- og varmeanlegg med brønnpark. Så store deler av dette markedet kommer fremdeles til å være der, mener Hagemoen, men understreker at han synes det er vanskelig å forstå hvorfor myndighetene vil slippe til elkjeler i store bygg.

Dokumentasjon og gode argumenter
Forslaget til nye energiregler er på høring fram til 18 mai. Utfordringen framover er å framheve kvaliteten ved varmepumper som løsning.
– Vi må skaffe til veie dokumentasjon og komme med gode argumenter for hvordan vi kan tilby gode løsninger innen de forskjellige bygningskategoriene. Vi ser framover og ikke bakover, sier Hagemoen.