Spanske conquistadorer og misjonærer innførte tradisjonen med vin samtidig som de erobret denne delen av Sør-Amerika i 1554. Det viste seg at vinstokkene trivdes godt på det vestlige slettelandskapet ved foten av Andesfjellene, i det som i dag heter Valle Central, i den midtre delen av landet.

Vindyrking tok seg raskt opp, og det gikk så langt at Spania forbød import av vin fra sin egen koloni, og påla i stedet at vin skulle eksporteres dit fra spanske vingårder.

I løpet av 1800-tallet fikk Chiles vinproduksjon stor innflytelse fra Frankrike, og til tross for den spanske påvirkningen gjennom århundrer er chilensk vinproduksjon i dag mer preget av fransk vinproduksjon, særlig til Bordeaux.

Tidlig på 1980-tallet ble grunnlaget for en ny storhetstid for chilensk vin lagt. Da innførte mange vingårder ståltanker for gjæring og deretter ble vinen tappet over på eikefat for modning. Dette ble starten på storeksport de kommende årene.

Så sent som i 1995 var det kun 12 vingårder i Valle Central som eksporterte vin. Mange bønder så mulighetene og plantet vinstokker, særlig av druetypene Cabernet Sauvignon, Merlot og Carmenère. Ti år senere var tallet på vingårder økt til 70, og chilensk vin hadde erobret store deler av verdens vindrikkende land, herunder også Norge.

Valle Central – hvor også landets hovedstad Santiago ligger, har et helt ideelt klima for vindruedyrking. Det er passe temperaturer her, liten fare for frost og ikke altfor mye nedbør.

Norske vinnytere har nå fått en helt ny chilensk vin som er en del av bestillingsutvalget på Vonmonopolet. Dette er Canepa Carmenere Carignan Reserva 2009, og det oppgis av produsent at denne er laget spesielt for norsk smak og norske ganer.

Denne har en dyp rød farge med aroma av røde bær. Fruktig og middels fyldig vin med lang ettersmak. Prisen er overraskende tilfredsstillende, en 75 cl flaske koster kun kr. 99,90. En 200 cl bag-in-box cl koster kr. 249,90.

Vinen har en alkoholprosent på hele 13,5 prosent, er laget på 90 prosent Carmenère-druen og med 10 prosent Carignan.

Vinen ble introdusert for kort tid siden, men ble raskt utsolgt. Nå skal den være tilbake i bestillingsutvalget 11. mai.

Canepa Carmenere Carignan Reserva 2009 er konsumferdig og bør ikke lagres for lenge.

Du kan bestille via Internett direkte på Vinmonopolet, og dermed være sikret en god rødvin til helgemiddagene når mai kommer. Her er Vinmonopolets nettbutikk for Canepa Carmenere Carignan Reserva 2009 75 cl flaske.

Eller om du vil se mer på Canepa Carmenere Carignan Reserva 2009 bag-in-box i Polets nettbutikk.

En god rødvin fortjener en smakfull og god rett. Her er et meget delikat forslag:

Biff med grønnsakstårn, couscous og peppersaus
Biffen i seg selv er mager, så da er det tilbehøret som avgjør om det blir et sunt eller usunt måltid! Og denne retten har en altfor lite påaktet ingrediens, nemlig den smakfulle couscous. Prøv den sammen med god rødvin!

Oppskrift per 2 porsjoner
Ingredienser:
2 stk biff à 180 g (mørbrad, ytrefilet eller indrefilet), ½ ts salt, ¼ ts pepper, 1 ss margarin eller olje til steking.
Grønnsakstårn:
2 stk tomat, ½ stk grønn squash, ½ stk aubergine, 1 stk løk, ½ ts salt, ¼ ts pepper, 1 ss margarin eller olje til steking.
Couscous:
2 dl fullkorn couscous, 2 dl vann, ¼ ts salt, 1 ss olje
Peppersaus:
1 pose peppersaus, 2 ½ dl skummet melk, 1 ss mørk kjøttbuljong /fond
Slik gjør du:
1. Vask grønnsakene og skrell løken. Skjær tomater, squash og aubergine i 1 cm tykke skiver. Skjær løken i tynne ringer. Stek det i en stekepanne og krydre dem med salt og pepper.
2. Kok opp vannet til couscousen sammen med salt og olje. Når vannet koker, trekk kjelen til side og hell i couscousen. Pass på at all couscousen er dekket med vann. Legg på lokk og la det stå og trekke i ca. 5 minutter.
3. Krydre biffene med salt og pepper, og brun dem på sterk varme. Etterstek på lavere temperatur i 2-3 minutter på hver side for medium stekt biff.
4. Hell sausepulveret i en kjele og hell på melken og fond/buljong. La det koke opp under omrøring.