Her kan hver enkelt velge etter sin egen smak, og nyte det i sitt eget tempo. Når man skal more seg, og festen skal vare hele natten, er det perfekt med mat som holder seg til alle gjestene har gått.

Et spekematbord passer til alle store anledninger som dåp, konfirmasjon, bursdager, eller rett og slett et hyggelig vennelag. Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne. Resten fordeles på fenalår og spekepølser. 

Vårt eksempel:
10 pers. 40 pers.
Spekeskinke uten ben 750 g 3 kg
Fenalår uten ben 250 g 1 kg
Salami 250 g 1 kg
Morrpølse 250 g 1 kg 

Her kan du gjøre en del av forberedelsene dagen i forveien. Du kan legge opp og pynte spekefatet, lage potetsalat og waldorfsalat en dag før. Eggerøre, grønn salat, friske frukter og rømmegrøt bør lages/kuttes samme dag, men dette er raske, enkle retter som ikke tar for lang tid. 

Mesteparten av et spekematbord får du kjøpt ferdig i butikken. Waldorfsalat, potetsalat og rømmegrøt fås kjøpt i ferdig i nesten alle dagligvarebutikker. Det eneste du trenger å gjøre selv, er å lage eggerøre og kutte opp frukt og salat. Så enkelt kan det være. Det er en stor fordel å kjøpe spekematen ferdig oppskåret i tynne skiver hvis du ikke har tilgang til en god oppskjæringsmaskin. 

Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra, men pakk ikke spekematen inn i tett plast. Bruk matpapir eller aluminiumsfolie. Med spekemat som er kjøpt ferdig oppskåret følges holdbarhetstiden på pakka.

Ulike typer spekemat:
Spekeskinke
Fenalår
Spekepølser
Snabb
Chorizo 

Tilbehør til spekemat:
Potetsalat
Eggerøre
Grønn salat
Waldorfsalat
Rømme
Rømmegrøt
Brød, flatbrød
Smør
Frisk frukt

Går du i en velassortert dagligvarehandel har de et hav av spekematvarianter å velge mellom. Det enkleste, og det som folk spiser mest av er spekeskinke. Fenalår er folk også veldig glade i. Pass på å ha nok av de to slagene, og så kan du prøve deg frem med de andre spennende varianter som for eksempel chorizo og snabb. Kjempegode pølser med mye smak til å knaske på.

Frukter hører med både på et koldtbord og til spekemat. Frukter som er spesielt gode til spekemat er melon, jordbær, druer og fiken. Ellers kan det være spennende å pynte med stjernefrukt, kiwi, ananas, mango, appelsin, aprikos, moreller, plommer