- Vi har hatt svært god respons på de nye volumregulatorene eller Micro-VAV, som vi helst kaller det. Micro-VAV har så absolutt slått an i markedet. Salget er langt over det vi forventet, sier Torkild Bøe, produktsjef VVS ved Micro Matic , som i vinter lanserte de nye VAV-spjeldene.

Den ovale periferi

Micro-VAV-MP er en volumregulator for ventilasjonsanlegg og leveres i alle spirodimensjoner fra Ø100 mm til Ø630 mm

Det nye VAV-spjeldet er i prinsippet konstruert som vanlige VAV-spjeld, men er utstyrt med et ovalt spjeldblad i stedet for et klassisk sirkulært.
- At spjeldbladet står på skrå i stengt posisjon gjør at det blir en ”mykere” åpning og lukking og dermed mindre støy. Spjeldbladet går ca 60° i stedet for 90°, noe som gir en finere oppdeling under reguleringen. Det blir også lavere moment på den skråstilte og litt større flater som spjeldet utgjør, noe som gir flere fordeler, forklarer Bøe.

Men suksessen skyldes ikke bare at Micro-VAV er et svært godt produkt. Spjeldene finnes lagerført i alle dimensjoner, slik at leveringen blir raskest mulig.

- Vi har jobbet aktivt med rådgiving og salg av produkter innen behovsstyring av ventilasjon i 15 år og er godt kjent i markedet, sier Bøe. Han legger til at de også er leverandør av CO2-sensorer fra Senseair, og er markedsledende på en rekke produkter innen ventilasjon.

Micro Matic er også en stor leverandør av bevegelsesmeldere, trykkregulatorer og andre produkter som brukes sammen med VAV-spjeld.
- Våre kunder kan nå kjøpe ”pakker” bestående av VAV-spjeld og regulatorer, forteller Bøe.

Anbefaler å kjøre bus
Micro-VAV leveres med flere forskjellige bus varianter: MP, Modbus, LON og KNX. 

-  Våre kunder kan dermed velge hva slags teknologi de vil benytte, sier Bøe, som likevel trekker fram KNX som en anerkjent bus teknologi innen bygningsautomatikk, den er svært utbredt innen elektrobransjen.
-  Når vi nå også leverer Micro-VAV-KNX, kan all romregulering gå på samme bus. Dette er først og fremst en besparelse, i og med at man slipper flere ulike systemer. Det gir mindre kabling, enklere igangkjøring og drifting. Det gir i tillegg en rekke muligheter, som å gå inn på hvert spjeld og regulere, overvåke og få oversikt over alle luftstrømmer. Slik kan man summere luftstrømmer og drifte anleggene mer effektivt, forklarer Bøe, og poengterer at
Micro Matic er en stor aktør innen KNX/EIB og leverer komplette systemer for styring av ventilasjon, varme/kjøling, lys, solavskjerming m.m. I og med at Micro Matic også er en elektroleverandør,  har de også kompetanse og tett dialog med med den delen av bransjen.

- Vi har fordelen av at vi kan kjøre hele dialogen for kunden mot både elektriker og ventilasjonsentreprenør. Det vil jeg si er en styrke for vårt vedkommende, sier Bøe, som lover flere produktnyheter i tiden som kommer.

Fakta: Micro-VAV ble lansert sist vinter og leveres i alle spirodimensjoner fra Ø100 til Ø630, både i standard- og kapslet utførelse. Spjeldene har betegnelse Micro-VAV og leveres som standard med Belimo VAV-regulator.  Micro-VAV er en volumregulator der luftmengden reguleres lineært mellom min. / maks etter et 0-10V signal fra en sensor i rommet eller i avtrekkskanalen. Ønsket min./maks luftmengde programmeres på fabrikk eller legges inn ved hjelp av et enkelt verktøy fra Belimo, ZTH-VAV. PC-tool kan også benyttes. Micro-VAV kan også benyttes til å veksle mellom min./maks (av/på). Det kan benyttes ulike typer sensorer/regulatorer som f.eks. CO2- og temperaturregulator, bevegelsesmelder, opptrekksur e.l.  Micro-VAV kan også programmeres til en konstantmengde (CAV) regulator. Enheten programmeres da med min. luftmengde lik ønsket konstantmengde og tilknyttes kun driftsspenning 24V (ingen romgiver). Ved lavt kanaltrykk vil spjeldet åpne og ved høyt kanaltrykk vil spjeldet strupe, for å regulere til en konstant, ønsket luftmengde.