Mellom Sicilia og Tunisia ligger denne svært så populære øya, populær fordi verdenskjendiser nærmest står i kø for å feriere der, og populær for sine smakfulle dessertviner.

Miniøy, kan man nærmest kalle den, knapt 83 kvadratkilometer stor og med 6000 innbyggere. Det meste av øya er et naturreservat.

Allerede tidlig i oldtiden hadde folk kommet hit ut og slått seg ned og den underlige byggeskikken dammuso utviklet seg. Senere ble øya underlagt Karthago, romerne, araberne og til slutt italienerne. Gjennom flere århundrer herjet av sjørøvere og bander og under annen verdenskrig var øya et strategisk punkt.

Nå er det turistene som inntar øya. Særlig verdensstjerner som Julia Roberts, Madonna, Michelle Pfeiffer, Claudia Cardinale, Lauren Hutton, Sting, Eric Clapton og Gabriel Garcia Marquez for å nevne et utvalg av internasjonale celebriteter som har tapt sitt hjerte nettopp til Pantelleria. Den kjente motedesigner Georgio Armani har feriehus på Pantelleria.

Og her har de alle sittet og nippet til et glass Pellegrino Passito de Pantelleria i solnedgangen, med usikt både til Sicilia og kysten av Tunisia.

Naturen er vill og vakker som bare kan finnes der det engang var vulkan. Øya er bare ni kilometer bred og 14 kilometer lang. Og høyeste topp - Montagna Grande – stiger 838 meter over Middelhavets klare og milde vann. Tett i tett ligger toppene i forskjellige høyder over hele øya.

Midt i alt dette en flyplass med faste flyruter fra Milano, Roma, Palermo, Trapani og Valletta på Malta, eller med ferge fra flere havner i Middelhavet.

Den største vinprodusenten på Pantelleria er Cantina Pellegrino. Dette er et familieforetak som har dyrket vin i 130 år på Sicilia og siden 1992 på Pantelleria. Vinprodusenten lager den kjente sterkvin Marsala og søte sterkviner, blant annet Pellegrino Passito de Pantelleria. Dette er viner som sicilianerne nikker anerkjennende til med stor stolthet.

Pellegrino Passito de Pantelleria er laget av en meget søt drue som i Sør-Italia kalles Zibibbo, men som ellers er kjent som Muscat d´Alexandria. Italienerne kaller viner som er laget av tørkede druer for Passito, og når druene er tilnærmet rosiner har de fått et høyt sukkerinnhold. Gjæringen stoppes før sukkeret er brukt opp i prosessen. Dermed blir det en fin og søt vin.

Vinen har en gyllen farge, duft av honning og aprikos. Vinmonopolet beskriver den som tiltalende, sødmefull aroma preget av appelsinblomst, honning og rosin. Ettersmak med god lengde og streif av bitterhet.

Den er på Vinmonopolets bestillingsutvalg, koster kr. 136,90 for 50 cl og inneholder 15 prosent alkohol.

Link til Vinmonopolet Pellegrino Passito de Pantelleria. Den passer til alle desserter, kaker, tørket frukt og oster. Hva er da mer naturlig enn å foreslå den berømte italienske dessertkaken Tiramisu.

Det finnes mange oppskrifter, denne her er fra Oluf Lorentzen:
• Til 6 personer:
• 500g Lat Brie mascarpone
• 100g sukker
• 2 egg
• 200 g Vicenzi savoiardi kjeks
• svart kaffe
• revet kokesjokolade eller sjokoladepulver
Bland eggeplommene sammen med sukkeret til blandingen er luftig, tilnærmet eggedosis. Tilsett mascarpone og bland forsiktig i stivpisket eggehvite og litt sukker. Legg fingerkjeksen i bunnen av et fat og hell litt av likøren og kaffe over.

Hell litt av mascarpone blandingen over kjeksen og legg på et nytt lag med kjeks, og så et nytt lag mascarpone til alt er brukt opp. Dryss sjokolade over (gjerne litt revet sitronskall), sett i kjøleskapet i ca 2 timer før servering.

Linker:

Oluf.no