VM i fotball til sommeren er det 19. verdensmesterskapet i fotball. Nå blir det arrangert i Sør-Afrika fra 11. juni til 11. juli. Dette er første gang et land i Afrika arangerer et slikt gigantisk fotballmesterskap.

Første kvalifiseringsrunde begynte i august 2007 og involverte 204 av FIFAs ialt 208 medlemsland. Som sådan kan verdensmesterskapet sammenlignes med sommer-OL 2008 som det sportsarrangementet med flest antall konkurrerende nasjoner.

64 kamper skal spilles på 10 stadioner i 9 byer. De fleste av anleggene er helt nye for denne anledningen. Største stadioen er Soccer City i Johannesburg. Denne har plass til 95 000 på tribunen og åpningskampen og finalen skal spilles nettopp her. I åpningskampen møtes Sør-Afrika og Mexico i gruppe A.

En av sponsorene til dette kjempearrangementet som en hel verden vil følge med på, er den sørafrikanske vinprodusenten Nederburg. Dette er et vinhus med røtter tilbake til 1791 og har hatt stor betydning for utviklingen av kvalitetsvin fra Sør-Afrika.

Dagens vinmakere er den sterkt fotballinteresserte Razvan Macici og han følger tradisjonene til sine forgjengere med å påse at vinproduksjon skal fornyes, og lytte til stadig mer erfarne og kresne kunder.  Han er  svært fornøyd med at nettopp Nederburg er den vinprodusenten som er tildelt flest utmerkelser i Sør-Afrika.

- Men, sier han, jeg er nok mer opptatt av at vår vin skal tilfredsstille kundenes smak, enn å telle utmerkelsene.
Han forteller at vingården ikke er blitt lagt på et tilfeldig sted, men at valget i sin tid falt på området som senere skulle bli byen Paarl i provinsen Western Cape, også kjent som Cape Wineland.

Området blir kalt vinlandet ut fra de utmerkede forholdene som vinstokkene vokser under, og som gir de beste druene til videre vinproduksjon.

Paarl er nederlandsk og betyr perle, og byen er den tredje eldste europeiske bosetningen i Sør-Afrika, etter Cape Town og Stellenbosch. Den ligger rundt 60 km nordøst for Cape Town og betar besøkende med sin berømte fortid og flotte naturlandskap.

Ikke minst er dette Paarl Mountain eller «Pearl Rock». Denne enorme granittformasjonen består av tre avrundede utstikkere som utgjør Paarl Mountain og sammenlignes ofte med Uluru også kjent som Ayers Rock i Australia.

Paarl er et blomstrende samfunn med mange velstelte og attraktive Kapp–nederlandske hus, nydelige hager og gater med rekker av gamle eiketrær.

Byen og dens områder rundt tiltrekker seg mange besøkende med varierende aktiviteter og interesser. Det er flotte kappnederlandske bygninger fra 17.–19. århundre, rundturer i landskapet, turstier og en vinrute med sine mange muligheter for vinsmaking, inkludert årganger fra den berømte eiendommen Nederburg og restauranter.

- Vi holder åpent hus hver dag for turister for både vinsmaking og omvisning, og vi arrangerer spesielle smaksopplevelser hvor kombinasjonen mellom ulike viner og mat er i fokus. Grupper bør forhåndsbestille for at vi kan gi den rette servicen, sier han.
 
Nederburg har også et interessant vinmuseum som absolutt er verd et besøk og som gir et fin oversikt over fremstilling av vin gjennom 200 år.

Like utenfor Paarl ligger forresten Drakenstein fengsel, der Nelson Mandela tilbrakte sine siste år i fangenskap. Enda en grunn til å besøke Paarl, når man er i Sør-Afrika.

Og for den som ikke skal helt til Sør-Afrika, er det fullt mulig å få en god smak her hjemme av nettopp Nederburgs utmerkede viner. Vinmonopolet har en rødvin og en dessertvin i fullsortimentet, overraskende rimelige når vi snakker om kvalitetsviner.

Nederburg Winemasters Shiraz 2008 er en dyp fiolettrød rødvin. Ung, sval fruktighet med preg av mørke bær og pepper, antydning til røyk.

Denne passer til fugl, rødt kjøtt og svin. Er laget på 100 prosent Syrah, lagret i 12 måneder på store franske eikefat og har et alkoholinnhold på 13,5 prosent. Prisen er som nevnt utrolig lav for en såpass god vin, kr. 109,90. Les mer om en på hjemmesiden til Vinmonopolet.

Nederburg Noble Late Harvest 2008 er middels dyp oransje. Fruktighet preget av aprikos, honning og sitrus. Ettersmak med streif av marmelade.

Dette er en meget god dessertvin  i Vinmonopolets fullsortiment, til kr. 104,90.  Den passer til blåmuggost og de fleste desserter (men ikke sjokolade) som et passe følge på salongbordet når FIFA World Cup er hovedtema på flatskjermen i sommer. Den er laget på 78 prosent Chenin Blanc og 22 prosent  Muskadel. Den inneholder 11,5 prosent alkohol med mye fylde, friskhet og sødme. Denne finner du her på Vinmonopolets hjemmeside.

Her kan du lese mer om Nederburg: www.nederburg.co.za

Her kan du hente en 12 siders meny om hva du kan bli tilbudt ved besøk hos Nederburg