– For en tid tilbake gjorde Siemens en informasjonsoffensiv overfor grossistene. Det har satt fart i produktsalget, forteller salgsingeniør Tom Gunnar Bratsberg til VVS-forum. – Et av de produktene vi satser på nå er en toveisventil som skaper balanse i mengderegulerte kretser. Denne er utviklet for små og mellomstore varme og kjøleanlegg (spesielt på soneregulering.). Alt du må vite er dimensjonerende vannmengde. Ventilen forenkler installasjon og er energibesparende. Med vanlige anlegg får montøren større trygghet hvis han velger en kombinasjonsventil. 

– I en mengderegulert krets trenger man ikke strupeventil/måleventil når man bruker kombiventil, fordi vannmengden ikke påvirkes av trykkforandringer i systemet, fortsetter Bratsberg. – Med en integrert differansetrykkregulator for man 100 % balanse uansett ventilposisjon.

– Hva er den største forskjellen mellom en vanlig toveisventil og kombiventilen, Bratsberg?
– Det er at kombiventilen er integrert med en justerbar mekanisk differansetrykkregulator som opprettholder konstant vannmengde over ventilen. Dessuten kan man finjustere vannmengden. Ventilen leveres også med målenipler for å kunne måle dP. EUs energieffektiviseringsdirektiv sier at det skal være mengderegulering, og da er Siemens på plass med produktene.

– Hvordan er varmemarkdet?
– Det er vokser. Kravene til energieffektivisering gjør at det praktisk talt ikke er noe alternativ til vannbåren varme. Bare vann gir den nødvendige fleksibilitet. Direktivet om at alle offentlige bygg over 1000 kvadratmeter skal ha vannbærende varmesystem har hjulpet godt, sier salgsingeniør Tom Gunnar Bratsberg i Siemens.