Ferdige L-profiler har lenge vært tilgjengelig for en rekke anvendelser, blant annet til innkassing av rør og skjuling av ventilasjonskanaler. Inntil nylig ble systemene allikevel mest brukt av byggmestere og entreprenører.

Nå har imidlertid rørleggere og ventilasjonsfolk fått opp øynene for produktene, og stadig flere gjør like godt hele jobben selv.
- Vi har i noen år nå levert ferdige L-profiler for innkassing av rør og ventilasjon. I den senere tid har vi imidlertid fått flere henvendelser fra ventilasjons bransjen og rørleggere. Sistnevnte gruppe har fått sansen for profilene og ved flere anledninger benyttet de, og setter stor pris på den enkle monteringen som gjør at de kan utføre dette selv uten problem, forteller Olaf Rimstad ved Deco Systems til VVSforum.

Saken fortsetter under bildet:

Profil rundt rør

Offensive rørleggere
En rørleggerbedrift som har vært på offensiven er Norges Rørleggerbedrift AS på Alnabru, som takket være det nye panelsystemet heretter tar hele jobben fram til og med innkassing og bygging av himlinger. Dermed kan man presentere en strøken finish for kunden som en del av jobben.
- At systemet er prefabrikert, veier lite og kan limes rett på plass gjør det veldig praktisk og enkelt for oss. Kundene blir utrolig fornøyd når vi ikke bare ordner med å få rør og dyser slik det skal være, men tar oss av "skjule-jobben", sier prosjektleder Per Svendsen til VVSforum.

Norges Rørleggerbedrift bygger svært mange sprinkler og tåke-anlegg, og mange kunder ønsker naturligvis ikke at rør skal være synlig.
- Mange kunder ønsker seg sprinkleranlegg, men vil helst ikke ha rør i det hele tatt. Bare dyser, kan han fortelle. Nå kan vi faktisk nesten oppfylle kundens ønsker, i hvert fall visuelt, ved å bruke Deco Systems, sier Svendsen.

Enkelt å bruke
Profilene kommer i faste lengder og har tappeplugger i endene. Man kan bruke en fintannet sag for å tilpasse profilene, som har brede limflater mot tak/vegg slik at limet kan feste skikkelig. Det er ikke nødvendig å stemple dem opp da de henger av seg selv både på gips, tre og betong.

- Vi har to mann som tar seg av denne jobben, de kommer rett bak rørleggerne våre og smeller dette opp på rekordtid. Det er enklet å få pent, vanligvis brukes limfugen til å fylle igjen med. Særlig i gamle bygårder er dette suverent, man slipper skruer, plugger og festebarketter, forteller Svendsen, som har nok å henge fingrene i. På tre år har virksomheten femdoblet omsetningen og man teller nå 23 ansatte.

Saken fortsetter under bildet:


Kassene med profilene er pakket i kartonger a to meter som gjør at de er enkle å transportere med ut på oppdrag på byggeplassen. Dette gjør det også svært praktisk for dem ved rehabiliteringsprosjekt når de har beboere i leilighetene og slipper støving og tilgrising.


Profil rundt hjørner