Adriaterhavet i øst, Dolomittene i nord og Gardasjøen i vest er en naturskjønn ramme rundt Veneto, et av Italias mest vindproduserende områder.

Og dette er faktisk den desidert mest besøkte regionen i Italia, med 60 millioner turister hvert år.

Venezia er hovedattraksjonen. Bygget på mudderbanker av fiskere, jegere og flyktninger fra plyndrende germanske stammer i den mørke middelalderen. I moderne tid er Venezia blitt et drømmemål for turister fra hele verden.

De skal se overdådige Basilica di San Marco, Dogepalasset, Accademia, Grand Canal, Rialtobroen og Sukkenes bro.

Shakespeare var inspirert av Verona da han skrev skuespillet Romeo og Julie. Til tross for at han antagelig aldri besøkte byen. På denne tiden gikk handelsrute mellom Asia og Europa gjennom Veneto, og la grunnen for betydelig rikdom og velstand i regionen. I dag står både Venezia og Verona på Unescos verdensarvliste.

Området rundt Verona, med sitt klima og kupert omkringliggende natur, antas det å ha vært dyrket vindruer siden bronsealderen. I dag er Venetos viner kjent både for kvalitet og kvantitet.

I Pedemonte, like nord for Verona ligger vinprodusenten Tommasi som først og fremst produserer Amarone og Valpolicella.

Ikke rent få turister som kjører langs Gardasjøen og over til Venezia, gjør også en stopp hos Tommasi. Her blir man tatt imot med åpne armer, vist rundt blant vinstokker og i vinkjellere, får grundig innføring i vinproduksjonens mangfoldighet, og gjerne en smak.

Her hjemme er Tommasis viner, både Amarone og Ripasso en del av Vinmonopolets fullsortiment. Hver for seg utmerket til de store variasjoner i mat som skal på bordet i løpet av desember.

Vin til julemat bryter lange tradisjoner hvor øl og akevitt har vært en selvfølge. Så å finne den rette vinen til norsk julemat kan være en utfordring. Men en spennende utfordring!

Julemat er ofte salt og fet, særlig pinnekjøtt og ribbe. I tillegg er pinnekjøtt gjerne røkt, og ribbe har svor. Dette gjør det ikke enkelt å kombinere med vin.

Surkål eller rødkål står også ofte på bordet gjennom julen, og innholdet av eddik og er vanligvis den verste fienden til vin. Og endelig, tyttebær innholder syre som lett krasjer med vin.

Men Valpolicella-rødviner som Amarone og Ripasso har de egenskapene at de passer utmerket til nettopp ovennevnte julemat med tilbehør.

For først å beskrive Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2005/2006, så er den meget dyp rød. Ganske intens duft preget av moreller, kirsebær og plomme, hint av mineraler og søt lakris. Fast ettersmak med antydning til bitterhet.

Den består av 50 prosent Corvinadruer, 30 prosent Rodinella, 15 prosent Corvinone og 5 prosent Molinera. Vinen har ligger tre år på 350 liters slovenske fat. Og da har den fått et alkoholinnhold på 15 prosent.

Denne vinen egner seg utmerket til rødt kjøtt, vilt og ost, og koster kr. 315.-. Se mer på nettsidene hos Vinmonopolet.

Den andre Tommasivinen på polet er Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2007. Denne er dyp rød, har en fin aroma med preg av mørke bær og tørket frukt, hint av lakris, fat og sjokolade. Litt varm ettersmak med god bitterhet.

Dette blir valget når matrettene skal være lam, lyst kjøtt, fugl og svin. Denne er laget av 70 prosent Corvina, 20 prosent Rondinella og 10 prosent Molinara. Alkoholprosent er 13, og koster kr. 189,90. Her er link til  denne vinen på Vinmonopolet som også har internetthandel.

Begge vinene er ferdig til å nytes, men kan også lagres i mange måneder.

Les mer på Tommasi.it

Pinnekjøtt mer og mer populært

sau/lam julVestlendingenes juleribbe er i ferd med å spre seg over hele landet. Årsaken til det er at gamle konserveringsmetoder gjør smaken helt unik.

Ingredienser:
   * 1,6 kg pinnekjøtt - gjerne mer til et sultent lag!

Slik gjør du:
1. Del pinnekjøttsiden langs hvert ribben. Vann ut i rikelig vann i ca. 30 timer i romtemperatur. (Se under)
2. Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten.
3. Legg pinnekjøttet over og la det dampkoke på svak varmei ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt.
4. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpannen, litt høyt i ovnen på sterk varme eller grill i ca. 5 minutter.
Serveres på varme tallerkener med evt. grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe, kokte poteter, kokesjy og sennep.

Pølsene kan dampe sammen med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

Tips:
Pinnekjøtt er saltet og tørket/speket og må vannes ut før bruk. Kjøttet får tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperatur på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning.
For uvannet pinnekjøtt beregnes 400 g pr pers, og 500 g for storspisere. For ferdig vannet beregnes 530 g pr pers og 650 g for storspisere.

Og slik lager du god juleribbe!

Det er jo ikke mange norske hjem som ikke steker ribbe i løpet av jula, og det store samtaleemnet er om svoren er like sprø som i fjor. Under finner du noen lure knep for å få den beste ribba.  

Oppskrift for fire porsjoner.

Ingredienser
2 kg tynnribbe eller familieribbe
3 ts salt
2 ts pepper
ca. 2 dl vann
Slik gjør du:
1. Beregn ca. 500 g ribbe per person; da har du også til julefrokosten. Se etter at bena er saget helt over.
2. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbena blir det lettere å skjære opp pene biter etter steking.
3. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Legg den med svorsiden ned og dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.
4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Legg en asjett (oppned) under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.
5. Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med ribben i med aluminiumsfolie.
6. Forvarm ovnen til 230 °C. Sett langpanna midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
7. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 1 1/2 -2 time for familieribbe). Uansett om ribba veier lite eller mye, er steketiden like lang. Dette kommer av at tykkelsen er den samme om ribba er lett eller tung.
8. Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie, slik at de ikke blir brent.
9. La ribba hvile i ca. 20 minutter, slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.
Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål, svisker, epler, rørte tyttebær mm.

Tips:

Ribba kan stekes tidlig på julaften eller dagen før. For å få sprø svor dagen etter er det er viktig at svoren er sprø etter du har stekt ribba. Ikke pakk den inn i plast eller aluminiumsfolie før den er blitt kald. Skjær den i serveringsstykker etter at den er avkjølt. Legg ribbestykkene i langpanne sammen med medisterkaker, pølser, svisker og epler og varm opp like før servering. 200 °C i ca. 30 minutter.