– Til å begynne med hentet ut  varer hos oss for 180.000 kroner under ett selskap. Her ble det bestilt på totalt 4 ordrer som ble hentet i butikk og kvittert ved henting. Denne gikk  egentlig under radaren  inntil den gikk til inkasso nå i slutten av juni. I  april i kom en lignende  henvendelse til oss og spurte om å få en proff- avtale hos Oslo vvs senter. Ut ifra tallene så igjen alt ut til å være fryd og gammen, forteller Lars-Henrik Andresen, daglig leder i Oslo VVS Senter.

Geberit dusj- toaletter, Tapwell betjeningsplater, Tapwell innbyggingspakker for servant og dusj , komplette baderomsinnredninger fra Scala bad, og flere Quooker kjøkkenkraner er gjengangerne på bestillingene, og det som de har svindlet til seg. Generelt eksklusivt utstyr som er lett omsettelig. 

Stråmannens nye selskap fikk hentet varer til en verdi av 400.000 kroner direkte fra Oslo VVS' leverandør i tre omganger. Det var viktig for mannen å få hentet varene raskt. Etter hvert satte Andresen spørsmålstegn ved hendelsesforløpet. 

– Den tredje gangen stusset jeg over at han ville hente direkte hos leverandøren. Vi lar andre hente direkte hos leverandøren våre også, men det skjer sjelden flere ganger på rad, sier Andresen.

I april hadde selskapet som hentet varer hos Oslo VVS i fire omganger sendt inn årsregnskap for 2019, 2020, 2021 og 2022 til godkjenning. Ifølge Proff er tallene grønne, og selskapet i vekst. 

– Det går an å få godkjent fiktive tall som ikke har noe med virkeligheten å gjøre. Jeg er helt sikker på at det er de samme folka som står bak, mener Andresen. 

Firmaet har allerede hentet varer for til sammen mange hundre tusen kroner hos leverandører som Byggmakker, Bauhaus, Power, og Gudbransdalen Steinindustri til tillegg til VVS-butikken på Furuset. Andresen og Gudbrandsdalen Steinindustri ønsker nå å advare andre leverandører mot stråmenn, slik at ikke de går på samme smell. 

- Gudbrandsdalen Steinindustri har blitt svindlet av begge de samme firmaene, opplyser Andresen som har vært i kontakt med daglig leder i selskapet.

- Problemet som vi diskuterte er at politiet ikke har kapasitet til å gjøre noe med slike saker, det er for ressurskrevende. Men hvis svndelen er på millioner av kroner så må det stoppes, det er jo veldig lite samfunnsnyttig å ikke ta tak i slike ting på alvor. Men vi får håpe at denne oppmerksomheten rundt dette gir et ekstra løft for viljen og evnen til å ta dette på alvor, påpeker Andresen. 

20. juni skulle Oslo VVS få betalt for den første leveransen til selskapet som hadde tatt ut varer for 400 000,-

– Da ringer mannen direkte til butikken, og sier at han har blitt svindlet. Han sier at det er noen andre som har handlet i navnet hans. Vi skjønte det var han som ringte, og politianmeldte saken. Det er fryktelig trist. Jeg håper ingen går på samme smell. 

Andresen tror grunnen til at han ringer er for å få mer tid til å reise rundt til andre potensielle leverandører som lett blir ofre for denne svindelen.Dette tapet på nærmere 600 000,- er dramatisk for Oslo VVS Senter og det finnes heller ingen forsikring som dekker denne slags hendelser.

- Så mitt råd er å sjekke regnskapene nøye ved kredittsjekk, og vær ekstra nøye med selskaper som opererer uten regnskapsfører eller revisor, sier en frustert Lars Henrik Andresen. 

Bygg.no som også skriver om denne saken, har vært i kontakt med presseansvarlig i Brønnøysundregistrene hvor de ga regnskapsregisteret et oppdrag på vegne av Byggeindustrien. 

– De bekrefter at selskapet, som Oslo VVS Senter har utstedt tre bekreftelsesordre til en verdi av 400.000 kroner, sendte ny versjon av årsregnskapene for regnskapsårene 2019, 2020, 2021 og 2022 17. april i år. Regnskapene ble godkjent og er offentlig tilgjengelig på www.brreg.no. Selskapene kan sende inn ny versjon av årsregnskapene flere ganger og for flere år samtidig, skriver Frode Nordfjellmark, presseansvarlig i Brønnøysundregistrene, i en e-post.