New Zealand og regionen Marlborough på sørøya er paradiset for å nyte uberørt natur og skog, elver fylt med ørret, kystområder med bukter for havkajakk og crusing over rolig rent saltvann, alt omgitt av høye fjell.

Marlborough er også et av de områder i New Zealand som er viden kjent for sine mange og enorme vinmarker. Først og fremst dyrking av druer for produksjon av god hvitvin.

Hvert år arrangeres det selvsagt en stor vinfestival her, hvor produsenter av muslinger, lam, vilt, oliven, urter, frukt, bær og gode viner møtes. Newzealandere og turister nyter livets gleder fullt ut en hel helg. Det frotses i friske råvarer eller kulinariske retter tilberedet av fremtredende lokale kjøkkensjefer fra prisbelønte restauranter. Er du på reise på de kanter i februar, starter neste års vinfestival 13. februar. Med andre ord: Da er det full sommer i New Zealand, mens vinterstormer og kulde herjer som verst her hjemme.

Nå er vi inne i den beste sommertid i Norge, og salg av reker og annen sjømat når sine høyder. Enten det ender på grillen, i en gryte eller som en delikat anretning som frister smakstottene. Og gjennom sommeren foretrekker de fleste en smakfull hvitvin til delikate retter.

Vinmonopolet kan glede alle vinelskere – og da som nevnt alle som vil nyte hvit – med en helt ny vin fra nettopp Marlborough i New Zealand.

Sa noen pappvin med rynker i panna? Den skepsisen holder ikke lenger. Såkalt ”pappvin” er for lengst anerkjent også i Norge. En slik ny vin er Riverstone Falls Sauvignon Blanc på 1,5 liters boks fra New Zealand, og denne er med på å påvise at kvalitetsvin finnes i andre porsjoner enn på glassflaske.

New Zealand er kjent for sine friske og aromatiske gode hvite viner. Dette oppnås gjennom 20 dagers temperaturkontrollert gjæring ved 10-12° C. Riverstone Falls Sauvignon Blanc er på snakk som nettopp en god vin, er lys grønngul i farge. Den har en flott aroma med duft av solbær, stikkelsbær og syrlige epler. En svært typeriktig og velbalansert vin med en meget god avslutning.

Druen er Sauvignon Blanc fra Marlborough. Vinen har ingen kontakt med eik. Alle druene blir plukket i Wairau og Awatere Valley, som er blant det beste mikroklimaet i regionen. 2008 var dessuten et sjeldent godt værår for å drive frem de beste druene.

Riverstone Falls Sauvignon Blanc på 1,5 liters boks kommer på polet som fullsortiment fra 4. juli og har en så god pris som kr 199,90 og et alkoholinnhold på 12,5 prosent (varenummer 15627). Det er bare å skru opp krana på boksen allerede nå, og den holder seg ut neste år, om du handler for eget lager.

Passer til både ost, hvitt kjøtt, snacks, sjømat og kun som aperitiff uten tilbehør, samt småretter og salater med litt hvitløksmak. Mange muligheter for matmatching til den nye Riverstone Falls Sauvignon Blanc.

Her har vi forslag til en rett som er utmerket til Riverstone Falls Sauvignon Blanc, en matoppskrift fra Seafood Norway. Bring en newzealandsk sommer til Norge!

Laks i slåbrok
4 porsoner: 1 pk butterdeig ca. 400 g kokt laks 2 hardkokte egg 3 dl kokt ris 2 ss hakket dill 1 egg 150 g rensede reker egg til pensling I ovn ved 200 C i ca. 35 minutter •Tin butterdeigen og kjevle alle flakene på hverandre til en ca. 3 mm tykk leiv, ca. 25 x 35 cm. Rens laksen for skinn og ben og grovdel den. Hakk eggene. Har du ikke en rest kokt ris, koker du 1 ½ dl langkornet ris i 3 dl lettsaltet vann og avkjøler den. Rør dill og sammenvispet egg i risen. Legg et lag ris i et ca. 10 cm bredt belte langs langsiden av leiven, dryss på halvparten av rekene og de hardkokte eggene med laksen over, legg på resten av rekene og eggene og dekk med resten av risen. Pensle kantene på butterdeigen med sammenvispet egg og brett deigen fast sammen rundt fyllet. Legg pakken med skjøten ned på bakepapir på steikebrett. Pensle overflaten med egg og lag noen snitt i deigen så damp kan slippe ut. Så langt kan retten gjøres ferdig på forhånd og settes kaldt til den skal stekes. Pensle med egg igjen like før retten settes i ovnen. Stek den midt i ovnen til den er gyllen og gjennomvarm. Server laksen varm som hovedrett med salat og urterømme til. Urterømme lager du av lettrømme som smakes til med salt, pepper, sitronsaft og rikelig med hakket kryddergrønt.

Google-kart over Marlborough på New Zealand