Nibe sine nye luft-vann varmepumper vil løfte sparepotensialet til et helt nytt nivå, skriver ABK i en pressemelding.

- En produktserie vi for få år siden bare drømte om er nå tilgjengelig for forbrukerne. Hvis man gjør en varmepumpeberegning på et hus i Stockholm, som har tilsvarende klima som Oslo, med et oljeforbruk på 3,5m³, vil sparepotensialet være omkring 20 000kWh energi pr år. Dette tilsvarer sparepotensialet til en væske-vann varmepumpe, sier salgssjefen for Nibe i ABK.

Det første nye produktet som lanseres er NIBE F2030 som erstatter NIBE F2026. Modellen bruker samme teknologi som NIBE F2300, men i mindre skala. Dette betyr at varmepumpa kan levere høy og stabil temperatur, også ved lave ute temperaturer. En temperatur på 65 °C er mulig selv om ute temperaturen synker til minus 10 °C. Når ute temperaturen stuper til minus 25 °C, kan varmepumpen fremdeles levere hele 63 °C.

- Det mest imponerende er årsvarmefaktoren. Effektfaktoren har økt 27 % og 35 % på de to mest vanlige målepunktene. Ved 2/35 er COP’en nå 3.22 og ved 7/35 hele 4.81 med en 7 kW NIBE F2030. Som sine forgjengere kan varmepumpene kobles direkte til eksisterende varmesystemer uten behov for spesielle innedeler. Dette vil gi en ordentlig boost i luft-vann markedet, sier Willén.

Inverterstyrte varmepumper for varierende utetemperaturer
- En klassisk utfordring med luft-vann varmepumper er at de skal operere i svært varierende utetemperaturer. En væske-vann varmepumpe får energien fra et borehull som gir ganske stabil temperatur gjennom hele året. En luft-vann varmepumpe derimot vil jobbe i et temperaturområde som kan variere med opp til 50 °C. Og det sier seg jo selv at arbeidsforholdene til varmepumpa ikke er like ved minus 25 °C og pluss 30 °C, sier Willèn

Dette er bakgrunnen for inverterstyrte NIBE F2040, en luft-vann varmepumpe som bruker mye av teknologien fra NIBE SPLIT, men med kondensator på ute delen. Inverterstyringen gjør det mulig for varmepumpen å operere med variabelt turtall på kompressoren, noe som gjør den ideell i boliger. Effektfaktoren er 3.89 ved 2/35 og 4.74 ved 7/35. Inverterstyring på luft-vann varmepumper er ideelt» sier Willén.

Produktet er nå veldig aktuelt for de som frem til nå ville valgt en væske-vann varmepumpe. I tillegg er det også kjølefunksjon i 2040-serien som er mer og mer aktuelt i norske boliger.

Ny innedel
- Sammen med den nye varmepumpen lanseres det også ny innedel. NIBE VVM 310 og 320 er designet for å sammen med NIBE F2040 utgjøre et komplett anlegg. Mye av teknologien er hentet fra  VVM 500 som ble lansert i fjor, forteller Willèn videre.

- De samme enkle menybaserte fargedisplay og den vil snart kunne kobles opp mot NIBE Uplink. NIBE VVM 310/320 bruker bare 60x60cm gulvplass og er kun 180cm høy. Den 270 liters varmtvannstanken har integrert varmtvannsspiral. Kapasiteten er omkring 300 liter varmt vann ved normal dusjin. Man kan si at VVM 310/320 er en smart innedel for privat bruk. I tillegg sparer man tid og penger siden akkumuleringstanken er en integrert del av designet.