Opplevelsene er å se steinalderens grottemalerier, romerske ruiner og mange vakre bygningsverk. Alt sammen en magnet på turister fra hele verden. Og en stor inspirasjon for kunstnere som ser Provence som et sted der fargerike  inntrykk kan overføres til lerretter og papir.


Men, det som gjør et stort inntrykk er den blålilla blomsterprakt hos lavendelen gjennom sommermånedene. Åker på åker så langt øyet kan se skinner lavendelen med sin kongelige farge over heiene i Provence. I løpet av juli og august er denne delen av Frankrike full av festivaler, liksom til ære for denne vakre og velduftende blomsten.

I Provence finnes det over 700 landsbyer, med all sin franske sjarm. Noen av disse har gitt inspirasjon til filmskapere, og kjente filmer som komedien «A Good Year» fra 2006 er spilt inn i landsbyen Bonnieux. En annen film, «Perfume, the story of a Murderer» ble også spilt inn i 2006, i landsbyen Moustiers-Sainte-Marie. Begge landsbyene ligger midt i
området med  de virkelig store åkrene i Plateau de Valensole. Om sommeren er dette et fantastisk skue!

Provence er også et ideelt sted for vindruedyrking, En av de godt kjente vinprodusentene som har sin base i Provence er Robert Skalli.

Robert Skallis vindruer vokser under ideelle forhold i solfylte Provence. Regionen har gode  klimatiske forhold med et jordsmonn som hovedsakelig består av kalkstein, leire, grus og jord og noen steder mergel, en spesielt næringsrik kalkholdig leire.  Denne miksen er grunnlaget for å få frem vin av ypperste klasse.

Robert Skalli er vingården som tok initativ til nettverket  "Skalli Vineyard Quality Club" som samler nitti av de fremste og mest erfarne vinprodusenter i det sørlige Frankrike. De har ett mål: Å alltid få frem det beste utvalg av franske viner.

Dette starter allerede med god pleie av vinstokkene. Disse får kort beskjæring, blader plukkes av for å gi rikelig med luft og lys til druene og avkastingen begrenses til mellom 55 og 65 hl per hektar.

Druene plukkes når de er perfekt modene. Alle Robert Skallis viner går veien om franske eikefat og delvis i beholdere for å gi den endelige blandingen stor kompleksitet og samtidig beholde den fruktige snaken.

Robert Skalli arvet sin lidenskap for vin fra sin far Francis. Robert satte i gang med egne vingårder i Syd- Frankrike allerede da han var kun 24 år, i 1974. Siden da har han utviklet høy kunnskap og skapt mye god vin i mange forskjellige varianter.

Vinmonopolet har flere varianter fra Robert Scalli, og har nettopp lagt i sitt utvalg en helt ny vin fra produsenten - Robert Skalli Cotes du Provence Rosé.

Dette er en frisk og vårlig vin som er ypperlig nå som dagene blir lysere og lengre, og ikke minst utover sommeren hvor det smaker med litt lyst og kjølig i glasset. Fargen er klar rosa med delikat aroma av sitrus, frukt og florale toner.
Vinen inneholder 12,5 prosent alkohol og er laget av 50/50 av druesortene Grenache og Syrah.

Robert Skalli Côte du Provence Rosé Reserve 2008 koster kr. 135.- for en 75 cl flaske og er bestillingsvare i nettbutikken hos Vinmonopolet.

Denne rosévinen er utmerket til all slags sjømat og fisk, og kan like gjerne drikkes som en selskapelig nytelse uten mat.

Klippfisksalat

Et artig forslag til en lett og smakfull rett sammen med Robert Skalli Côte du Provence Rosé Reserve 2008 er en klippfisksalat.

Til fire personer beregn 500 g klippfisk, 1 eske ruccolasalat, 4 godt modne ferskener, 150 g norvegiaost, frisk basilikum, 2 ss olivenolje, 2 ts balsamicoeddik eller hvitvinseddik, grovkvernet pepper.

Vann ut og kok fisken. La den renne godt av og bli kald. Riv den opp i strimler. Skyll salaten, riv bort de lengste stilkene og la salaten renne godt av. Del ferskenene i fire, skjær osten i små terninger. Legg salaten på fat eller porsjonstallerkener med fisk, ferskener og ost over. Legg på basilikum og dypp olje og eddik over. Kvern pepper over til slutt.

Retten passer til lunsj eller som kveldsrett.

Oppskriften er fra Godfisk.no