Rioja har store vindistrikter, bodegaer, vinfester, natur og det er ikke altfor trangt om plassen. En fransk misere skapte Rioja til nettopp å bli et område med vin som har høy anerkjennelse og etter hvert blitt et turistmål.

Det er sikre tegn på at vin ble produsert her flere hundre år før Kristus, men den store vinproduksjonen begynte ikke før opp mot 1500-tallet rundt de tallrike klostrene som ble anlagt langs pilegrimsveien til Santiago de Compostela, og i denne perioden ble også de første vinlovene laget.

For 150 år siden ble Frankrike råket av en vinlus – Phylloxera, noe som førte til at mange dyktige franske vinbønder dro nettopp til Rioja i Spania for å starte på nytt. Dette bidra til en betydelig kvalitetsøkning av den spanske vinen. Og i dag eksporteres det mye vin, og turister drar til Rioja for å nyte naturen, maten og besøke vingårder.

Logroño er det administrative sentret i Rioja, hovedstaden i regionen. Her er det flere kjente vinhus, blant annet Bodegas Franco-Españolas som ble grunnlagt av en franskmann i 1901. Dette er et av de vinhusene som tar i mot turister og tilbyr vinsmaking og omvisning og introduksjon inn i vinens hemmelige verden, helt fra vinstokkenes trivsel i hellingene frem til den ferdige vinens duft og smak.

For å komme til Rioja er det flere muligheter. Veinettet fra de større byene er utmerket, og for eksempel tog fra Bilbao tar 2,45 timer og koster 18 euro, fra Barcelona 4 timer og koster 55 euro.

Norske reiseselskaper som arrangerer turer til Rioja er først og fremst Olivenreiser i Skien, en turoperatør som satser stort på sykkelturisme. I Rioja kombineres disse naturopplevelsene med nettopp innblikk i vinens verden.

Et av de vinmerker som produseres i Rioja og som er tilgjengelig på Vinmonopolet er rødvinen Rioja Bordón Crianza fra Bodegas Franco-Españolas i Logrono.

Dette er en av de mest solgte Rioja-viner i Spania. Den er lagret på franske og amerikanske eikefat i 24 måneder, og modnet ytterligere minimum 18 måneder på flaske før lansering.

Vinmonoploet beskriver vinen som middels dyp mursteinsrød og lagret aroma preget av tørkede frukter og fat.

Bodegas Franco Españolas er ett av de eldste vinhusene i Rioja og er kjent for sine vellagrede viner. Dette er ett vinhus som også kan tilby mange eldre årganger fra Rioja.

Rioja Bordón Crianza passer utmerket til lyst kjøtt og lam, og når vi først har nevnt en vin, serverer vi også en passende oppskrift på lammegryte.

Grytestek er blant det enkleste du kan lage. Steken passer seg selv i gryta og kraften blir en førsteklasses saus. Du er ikke avhengig av stekeovn – således er den også en slager på hytta!

Ingredienser
• 1 stk. utbenet surret lammestek (ca. 1.5 kg)
• 2 ss olje
• 1 stk. løk
• 3 båt hakket hvitløk
• 1 ts salt
• 1 ss paprikapulver
• 1 ts chilipulver
• 3 ss hakket frisk rosmarin
• 3 ss hakket frisk mynte
• 2 stk. rød paprika i biter
• 3 dl hvitvin
• 5 dl hønsebuljong (utblandet)

Slik gjør du:
1. Bruk en stor gryte. La løk og hvitløk surre i olje 1 minutt. Legg steken i gryta og brun den fint rundt det hele. Stikk et steketermometer i midten av steken. Ha krydder, urter og paprika i gryta og la det surre et par minutter. Slå over hvitvin og buljong til det rekker midt på steken. Kok opp.
2. La steken trekke under lokk like under kokepunktet i 1-1 1/2 t. Når steketermometeret viser 70 °C, er steken lyserosa. Ved 76 °C er den gjennomstekt.
3. Ta steken ut av gryta. La den hvile i minst 15 minutter før den skjæres opp. La sausen koke uten lokk. Ønsker du tykkere saus, jevner du med 1 ss maisennamel utrørt i 2 ss vann.
Serveres med potetpuré eller stekte poteter på spyd.
PSST: Dersom du ikke har friske urter, kan de erstattes med tørkede. Gå da ned på mengden til 1/3.
Oppskriftskilde: Matprat.no

LINKER:
Link til Rioja Bordón Crianza hos Vinmonopolet:
Link til Bogegas Franco - Españolas
Link til Olivenreiser
Google-kart over Logrono/Rioja: