Planlegg sensommerens haveselskap som en fransk aften, og det er garantert å bli vellykket. Vil du spisse det enda mer, lag et fransk regionparty fra Alsace i Frankrike. Alsace ligger på grensen mot Tyskland, og har historisk og kulturelt betydelige tyske innslag i sin hverdag.  Det borger for nydelige muligheter i det kulinariske.

I Alsace snakkes det også om både osterute og vinrute. Det vil si at man reiser rundt og smaker oster eller viner.

I et hjemlig fransk haveselskap hører selvsagt en pai – quiche. En ekte fransk pai har ofte ansjos som smakstilsetning. Men liker du ikke ansjos, kan det gjerne benyttes bacon eller skinke. Uansett er det ost i quiche. Du kan enkelt variere smaken ved å bruke ulike typer ost.

Er det noe franskmenn kan, så er det å lage oster. Ost på fransk er mer enn føde. Franske oster er symboler på nasjonal og regional stolthet. Den er politikk, verdenshandel, gastronomi, kultur, og, hadde vi nær sagt, religion.

Ost har trolig vært laget i 10.000 år, og allerede ved begynnelsen av vår tidsregning ble franske oster eksportert til Roma.

I tillegg hører salater med i et uteparty, og det kan være ubegrenset fantasi hva disse kan ha av ingredienser. Grønnsaker, frukter, kylling og egg er flotte blandinger. Nedenfor har vi forslag til nettopp en kyllingsalat som også inneholder egg og er nydelig ved siden av pai eller ost.

Som drikke til både franske paier, oster og salater anbefales lyse viner, gjerne rosévin. En veldig god rosévin, som for øvrig blir beskrevet som en av sommerenes beste roséviner av aperitif.no er Gustave Lorentz Pinot Noir Rosé 2008. Den får alltid høye score ved vintestinger.

Denne er syrlig og frisk, deilig og lang i smaken. Kanskje litt hvitvin i stilen. Vinmonopolet beskriver den slik: Lys lakserosa. Ung, dropsaktig fruktighet preget av bringebær, hint av urter, sitrus og skinke. Ettersmak med streif av banan og litt bitterhet. Tørr.

Gustave Lorentz Pinot Noir Rosé 2008 er 100 prosent Pinot Noir-druer, modnet på flasker i to måneder og inneholder 12 prosent alkohol. Konsumferdig, men ikke egnet for lagring. Per flaske 75 cl, har en så god pris som kroner 129,90 og magnum 150 cl kr. 299,80.

Den passer til fisk og sjømat, egg og hvitt kjøtt, og svin og alle retter med disse ingrediensene.

Polets varenummer er 57117, og du kan kjøpe den her på Vinmonopolet. Magnumflaske på finner du her. (linken under legges inn ved publisering.)

Fransk løkpai
Så er det det andre samlingspunktet når partiet er i gang, nemlig maten. Her er forslag til ost og løkpai, per 4 personer.

Ingredienser
Paibunn:
125 g smør
200 g hvetemel
2 ss vann
Fyll:
2 stk løk
ca. 200 g revet hvitost
50 g revet parmesan
1 ss hakket frisk timian , evt. litt tørket
1 ts salt
½ ts pepper
5 stk egg
3 dl melk
1 stk snackpaprika (spiss paprika) i ringer

Fremgangsmåte
Smuldre smør og mel. Tilsett kaldt vann og lag en jevn deig. La deigen stå kaldt i ca. 30 minutter.
Trykk deigen ut i en paiform og prikk den med en gaffel. Stek bunnen ved 200 °C i 12-15 minutter til den er litt gyllen.
Surr strimlet løk så vidt i en panne og ha den i det ferdige paiskallet. Bland egg, melk, timian, salt og pepper og hell blandingen over løken. Dryss over revet ost og snackpaprika i ringer. Stek paien videre ved 180 °C i ca. 25 minutter til eggeblandingen er stiv.
 

Fruktig egg- og kyllingsalat

Vi tar like gjerne med oppskriften på en fruktig egg- og kyllingsalat, per 4 personer.
Ingredienser
3 stk egg
kjøtt av 1 stk grillet kylling (850 grams råvekt)
150 g sukkererter
150 g cherrytomat, rød
150 g ferdigkuttet salatblanding
1 stk galiamelon

Dressing:
1 dl olje
saft og skall av ½ stk sitron
1 potte hakket frisk koriander
salt og kvernet pepper

Fremgangsmåte
Kok eggene i 8 minutter og avkjøl. Skjær kyllingkjøttet i mindre biter. Dra stengelen fra sukkerertene og forvell dem i kokende vann i et kort minutt. Avkjøl i kaldt vann og la dem renne godt av. Skyll tomatene. Skyll og riv salaten i mindre biter. Del melonen i to og ta ut frøene. Skjær ut fruktkjøttet og del det i biter. Bland alt til salaten.

Bland ingrediensene til dressingen og vend den inn i salaten. Ha den på serveringsfat. Pynt med halve egg. Server gjerne med brød ved siden av.

Oppskrifter og foto av matretter: egg.no

 

Reiseliv.no - Lag det perfekte hageselskap