Det var i Verona det utspant seg handlinger i Shakespears stykke bygget på legenden om Romeo og Julie. Og her i byen befinner det seg en berømt balkong.

I tragedieskuespillet snek Julie seg ut på balkongen om natten for å høre Romeos tiltrekkende stemme nede fra gaten.

Historien om verdens mest berømte kjærestepar får en tragisk slutt, med begges død.

Allikevel er det scenen med Romeos sang og Julie på balkongen som får hjerter til å banke verden over.

Mange drar til Verona for å se balkongen som for øvrig ble bygget i 1936.

Og å få berøre Julies bryst!

Jo da, hun står der – en statue av Julie – rett under balkongen. Og det skal bety lykke å kunne la hånden gli over brystet hennes.

Verona er en gammel romersk by, og den dag i dag står en del av vdet romerske amfiteteater på Piazza Bra. Der hvor gladiatorene en gang kjempet for livet er det i dag opera hver att fra juni til august.

Verona ligger i Veneto-regionen, med to andre berømte turiststeder, nemlig Gardasjøen i vest, og Venezia et stykke mot øst. Og i dette rike jordsmonnet er det en sjelden god grobunn for vinranker.

Tidligere var viner fra dette området sett på som greie matviner, men bare på få år har det snudd seg en oppfatning blant vinskjønnere og forbrukere at særlig Valpolicella mellom Verona og Gardasjøen gir topp kvalitetsvin.

Tommasi Viticoltori er en familiebedrift som ble grunnlagt i 1902. Denne ligger i Pedemonte, i hjertet av Valpolicella, ikke langt fra Verona, mellom de norditalienske slettene og Lessini-fjellene ved Gardasjøen.

Fra den gang bestefar Giacomo begynte med sin lille vingård, har Tommasi-eiendommen vokst jevnt i løpet av årene og i dag strekker den seg over 135 hektar med vingårder rundt Verona og 66 hektar i Maremma sør for Toscana og alt drives av fjerde generasjon.

Tommasi er anerkjent for sine rødviner fra druene som dyrkesd i Valpolicella, ikke minst med vinen Amarone som blir til ved hjelp av Ripasso-metoden.

Denne metoden innebærer i dag at ferdig vin tilsettes tørkede druer (appassimento), noe som gjør at vinen fermenterer én gang til. Dette gir bløtere tanniner og en mer balansert vin med mer smak og duft.

Angelo Savoia, sønn av en gårdbruker, ble født i Valpolicella i 1924, fikk tidlig interesse for landbruksprodukter, verktøy og maskiner og ble en kløpper i å reparere og bygge selv.

Fra 1960-tallet førte nettopp Angelo Savoias store lidenskap til at for dagens Museo del Vino – Vinmuseet – forvaltes av vinprodusenten Tommasi.

Her vises tidligere tiders kunst og håndverk rundt vinproduksjon. For øvrig et interessant utgangspunkt før en omvisning på vingården og vinsmaking.

Tommasi produserer en rekke viner, og på polet her hjemme selges blant annet disse fire merkene. Selvsagt er to av de oppkalt etter kjærlighetsparet Romeo og Julie, hvor Romeo er gitt en rødvin og Julie en hvitvin.

En av klassikerne fra Tommasi er rødvinen Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2004.

Dette er en italiensk vin av høy kvalitet, og Vinmonopolet beskriver den som meget dyp rød, ganske intens duft preget av moreller, kirsebær og plomme, hint mineraler og søt lakris. Fast ettersmak med antydning til bitterhet.

Vinen er lagret på fat fra 36 til 48 måneder og deretter 12 måneder på flaske, og består av 60 prosent Corvinadruer, 10 prosent Molinara og 30 prosent Rodinella. Denne passer til rødt kjøtt, vilt og oster. Alkoholprosenten er 15 prosent og koster kr. 303,90.

Link til Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2004 på Vinmonopolet.

En annen klassiker av rødvin er Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2006.

Polet skriver om denne at den har en intens rød farge, fin utviklet fruktighet med innslag av pepper, krydder og hint av rosin. Vinen passer til lyst kjøtt, lam og svin. Råstoffene er 70 prosent Corvina Veronese, 20 prosent Rondinella og 10 prosent Molinara. Den har en alkoholprosent på 13, og koster kr. 192,60.

Link til Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2006 på Vinmonopolet

Så en romantisk stund med rødvinen Tommasi Romeo 2008.

Vinmonopolet skriver at den er frisk og fruktig med preg av kirsebær og hint av cappuccinoduft. Velbalansert med moderne stil tilpasset dagens matretter. Råstoffene er Corvina, Rondinella og Merlot. Og tar vi tema mat også, er denne et treff når det skal serveres ost, pasta, pizza, grønnsaksretter og hvitt kjøtt. Den inneholder 12 prosent alkohol og koster kr. 99,90.

Link til Tommasi Romeo 2008 på Vinmonopolet

Og endelig vinen som er tilegnet den vakre damen Julie - Tommasi Giulietta 2008. Dette er en hvitvin og Vinmonopolet skriver at den er frisk og fruktig og full av floral karakter. Moderne stil med hint av fersken. Giulietta 2008 passer til salater, aperitiff, hvit fisk, supper og risotto. Her er råstoffene Pinot grigio, Chardonnay og Garganega. Den har en alkoholstyrke på 12 prosent og koster kr. 99,90.

Link til Tommasi Giulietta 2008 på Vinmonopolet

Og her er link til Tommasi

Dette er nye viner i Norge.

Til slutt noen tips om vin og ost:

Skal det lages et deilig ostemåltid, gjelder det om å gjøre å finne den beste vin.

God vin forsterker en kvalitet på hele opplevelsen.

Jo færre oster som spises samtidig, jo større sjanse for at måltidet blir vellykket.

Rødviner smaker mer enn de fleste hvitviner, og er naturlige førstevalg hvis osten er kraftig på smak.

Godt brød er alltid et vellykket tilbehør. Bruk gjerne brød med nøtter, fiken, grønne urter, karve eller andre krydder.

God solmoden pære og saftig, søt melon fungerer godt som tilbehør.

Druer er ok, men styr unna sitrusfrukter.

Og nøtter og fiken er fint tilbehør hvis du ønsker å drøye maten.

Ikke server rå grønnsaker som stangselleri og paprika på bordet. De bare forkludrer smaksbildet.

Google-kart over Verona og Pedemonte