Elven Minho, over 300 kilometer lang, renner delvis langs grensen mellom Spania og Portugal. På portugisisk side ligger et naturskjønt område som i svært liten grad er oppdaget av turister. Dette er et typisk jordbruksområde, særlig kjent for sine gode viner. Først og fremst for hvitvinen Vinho Verde.

Historisk sett er dette en viktig del av Portugal og den dag i dag kan man se at området har hatt stor keltisk påvirkning. Det finnes mange historiske bevis for at Minho hadde stor betydning for romernes befestninger i denne delen av verden, blant annet i form av rester etter omfattende forsvarsverk.

Minho er ansett som Portugals absolutt grønneste og mest tradisjonsrike provins. Og blir også kalt Portugals store hemmelighet. Den som søker stillhet, fred og ro, god mat og smakfulle viner vil lett finne seg til rette i denne nordlige provinsen av Portugal.

Den nevnte Vinho Verde, som faktisk betyr grønn vin, er en lett hvitvin laget av grønne druer. Disse er små, vokser under tak for ikke å få direkte sollys. Elven Minho er en av grunnene til at området er saftig grønt, og at det gir godt rom for vindyrking.

Det svale klimaet i området gjør at druene ikke får så høyt sukkerinnhold, men blir rike på syre. Dette gir en lett syrlig vin. Noe sukker blir ofte tilsatt under produksjon for å dempe syren.

En vin av denne kvalitet som er tilgjengelig på Vinmonopolet er Clemen Reserva Vinho Verde 2008. Av pressen er den beskrevet som en perfekt partner til sommerlige matgleder som reker og blåskjell samtidig som den er en deilig forfriskning, har god fylde og fruktighet.

Clemen Reserva Vinho Verde 2008 er laget på druene Trajadura og Alvarinho, halvdelen av hver. Alvarinho er ofte omtalt som den beste druen fra Melgaco-området og er en viktig basis for Vinho Verdes popularitet.

Klimaforholdene i Melgaco er maksimale, med noe mindre nedbør enn lenger vest. Samtidig er jordsmonnet noe granittholdig og gir også vinen et mineralpreg.

Produsent er vingården Quinta das Touquinheiras, i dag drevet av den unge kvinnen Clementina Araujo, derav navnet på denne vinen - Clemen Reserva. Hun overtok etter faren i 2001 som har opparbeidet et meget godt rykte som dyktig vinprodusent.

Clemen Reserva Vinho Verde 2008 kan nytes fullt ut i ung alder, og bør ikke lagres for lenge. Det er delte meninger om portugisisk Vinho Verde kan lagres eller ikke, men utvilsomt holder vinen vi har omtalt her fint gjennom hele sommeren, så lenge det er høysesong for hvitviner i Norge.

Den er utmerket til alle slags skalldyrretter, sjømat og salater. I munnen følger den opp med god fylde, frukt og fedme, god syre og en særdeles lang ettersmak med nydelige sitrustoner.

En portugisisk vin av denne kvalitet koster kun kr. 119.90 og inneholder 12 prosent alkohol og er en del av Polets bestillingsutvalg.

Link til info om Clemen Reserva Vinho Verde 2008 på Vinmonopolet
Link til Vinho Verde
Link til info om vin i Portugal
 

Tips til en sommerlig piknikkurv:

Til 4 personer:
300 g pastaskruer eller sløyfer 1 god håndfull ruccola 2 røde chilipepper, uten frø og skillevegger 2 hvitløkbåter, hakket ½ ts salt 400 g store reker olivenolje revet parmesan (kan sløyfes)
1. Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Sil kokevannet fra og rør inn en skje olivenolje. Avkjøl pastaen.
2. Mos sammen chilipepper, hvitløk og salt i morter eller finhakk det. Rens rekene.
3. Fres chilipepper og hvitløk i olje til det dufter kraftig, ca. 2 min. Pass varmen så det ikke blir brent. Tilsett rekene og vend dem rundt i oljen. Ta stekepannen fra varmen og avkjøl rekene i den krydrete oljen.
4. Bland rekene med oljen i pastaen og bland inn ruccola. Server pastasalaten eventuelt med revet parmesan over.
Flere oppskrifter og tips som passer til hvitvin finner du på: www.godfisk.no