Dårlig inneklima kan være så mangt. Visste du for eksempel at typiske symptomer som gjerne forbindes med dårlig inneklima, som hodepine og tretthet,  faktisk også kan skyldes en kollega som du deler kontor med og kanskje ikke går så godt sammen med?

Men det finnes flere enkle grep som du selv kan ta. Her har Interfil kommet med noen gode råd:

1. Bytt ut lufta!
Du vet selv hvordan det er å sitte i et rom uten ventilasjon, eller der det ikke har vært luftet på en god stund. Det svekker konsentrasjonen. Du blir trøtt, og kanskje ender du opp med hodepine også.

En kort gjennomlufting kan hjekpe, men du risikerer også å dra inn helseskadelige partikler når du lufter. Det beste er å ha et godt fungerende ventilasjonsanlegg som sikrer tilstrekkelig luftskifte, og ikke minst skikkelige filtre som stopper det farlige svevestøvet.

2. Filtrér lufta!
Vi nevnte det kjapt under det første punktet, men sier det igjen: et godt ventilasjonsfilter er et absolutt must dersom du ønsker renest mulig inneluft.

3. Bort med rengjøringsmidler på sprayflaske
Er du en av de som fikk hakeslipp da ymse nettaviser og radio nylig presenterte nyheten om hvor farlig sprayflasker med rengjøringsmiddel kan være?

For oss på Interfil, som daglig arbeider for å sikre et godt inneklima, er dette gammelt nytt. Partiklene som kommer ut av disse flaskene, såkalte ultrafine partikler,  kan både forverre astma og føre til at friske personer utvikler astma. Derfor bør du i størst mulig grad unngå å bruke sprayflasker.

4. Riktig temperatur i rommet
Det er ikke behagelig å sitte i et kaldt rom, men for høy temperatur kan være verre. Årsaken til det, er at høy temperatur kan føre til økt avgassing fra for eksempel møbler og bygningsmaterialer. Astma- og allergiforbundet (NAAF) anbefaler en romtemperatur på maksimalt 22 grader.

5. Unngå fuktskader
Mange undersøkelser har dokumentert sammenhengen mellom fukt- og muggsoppskader og helseplager. Husk å utbedre alle  fukt- og muggsoppskader umiddeblart, og pass på å holde luftfuktigheten relativt lav.