Douro er en av Europas mest urørte og vakre elver. Den har sitt utspring i fjellkjeden Sistema Iberico i det nordlige Portugal, svinger seg 900 kilometer gjennom landet og ender ved den fascinerende byen Porto ut mot Atlanterhavet.

Hele veien langs Douro ligger det et vakkert landskap i bratte skråninger. Her klamrer det seg fast mange mindre byer og landsbyer i fjellsidene, blant annet Peso da Régua og Vila Nova de Gaia. Når du reiser rundt her, finner du restaurerte palasser, pilegrimsmål, kultursentra og vingårder.
 
(Klikk på bildene for større format)
Porto er Portugals nest største by og en av de vakreste byene på den iberiske halvøy. Sin sjarm stammer fra den dramatiske posisjonen over elva, med gavlhus i terrasser nedover fjellsidene. Portos rikdom og berømmelse bygger på historien om portvin som begynte på 17-tallet.

Litt inn i landskapet, sør for Douro, ligger Lamego, et betydelig markedssentrum. Her finner du et frodig, fruktbart landskap og mange vingårder. Byen har flere fine barokke bygninger, inklusive det 18. århundres pilegrims-kirken Nossa Schrum, en gotisk katedral, og borgen fra det 11. århundre, der Don Alfonso Henriques ble valgt til første konge av Portugal.

Det er blitt dyrket vindruer og laget vin i Portugal i over 1500 år. I 1986 ble Portugal medlem av EU, og innførte kort tid etter et kvalitetssystem på vin. Dette har ført til en betydelig kvalitetsøkning. I dag er Portugal ansett å være et av verdens viktigste vinproduserende land.

De unike druene som dyrkes i Portugal, kombinert med en ny generasjon av unge, ambisiøse vinmakere, sikrer stadig bedre viner. Portugal er landet der kombinasjonen av gamle tradisjoner og innovasjon skaper helt unike viner.

Det dyrkes i overkant av 300 druesorter i Portugal som ikke finnes andre steder i verden. Blant disse er du touriga nacional, baga, tinta barocca, tinto cão, jaen, castelão, alvarinho, arinto og trincadeira, for å nevne noen få.

En av Portugals kvalitetsviner du får her i Norge er Lua Nova Em Vinhas Velhas 2008. Vinmonopolet skriver på sin hjemmeside at dette er en fyldig vin, med god konsentrasjon og fruktighet. Den passer til alt av biff og vilt, og ost.

I januar ga Dagens Næringsliv Lua Nova Em Vinhas Velhas 2008 hele 85 av 100 poeng på sin skala i avisens vinspalte. Den har floral duft med innslag av bringebær og bjørnebær. Fyldig og saftig på smak kombinert med tørre tanniner og bra lengde, skrev avisen.

Den ble så populær at den raskt ble utsolgt fra Polet. Nå er den tilbake i bestillingsutvalget.

Vinen koster 129,90 for en flaske, er lager på en lang rekke forskjellige druesorter og holder 14 prosent alkohol. Du kan sjekke mer her på Vinmonopolets hjemmeside.

Som et forslag til matrett har vi valgt en kraftig biffrett og med samme vin kan du gjerne servere ost til dessert.
 
Baconbiff med choronsaus og hasselbackpoteter

Dette er en kraftig rett med mye smak. Choronsaus er en smakssatt bearnaise, en klassiker som er litt fyldigere og rundere enn den opprinnelige sausen.

Ingredienser for 4 porsjoner.
·        800 g ytrefilet av storfe , à 200 g
·        8 skive bacon
·        2 ss margarin til steking
·        1 ts salt
·        ½ ts pepper
·        4 stk tannpirkere uten smak·        

Grønnsaker med sting:
·        1 pk aspargesbønner á 125 g
·        1 stk rødløk i skiver
·        1 stk rød chili i tynne ringer uten frø
·        2 ss olivenolje til steking
·        2 ss smør til steking
·        250 g frisk spinat

Slik gjør du:
1. Surr 2 skiver bacon rundt hver biff og fest med tannpirker. Bruk sterk varme og la margarinen bli nøttebrun før du legger i biffene. Krydre biffene og legg dem i stekepannen. Skru ned temperaturen. Legg ikke for mange biffer i pannen om gangen.
2. Når kjøttsaften begynner å piple på overflaten, er det på tide å snu biffene.
3. Etter et par minutter vil rosa kjøttsaft sive ut på toppen av biffene. Da er biffene medium stekt. La de hvile en kort stund før servering.

Grønnsaker med sting:
1. Fres løk og harricotbønner i smør og olje 2-3 minutter. Tilsett spinat og chili og fres videre i ett minutt.
Tips: Hvis du ønsker å forenkle retten, kan du fint bruke bearnaisesaus på pose og røre inn dampet tomatpuré mot slutten.