Rhinen er den største elven i Vest-Europa, 1230 km lang, og er et av de store reisemålene i Europa. Langs denne store elven drar titusenvis av turister hver sommer, med bil, sykkel eller båt.

Elven har sitt utspring i Alpene i Sveits og renner gjennom Tyskland og munner ut i Nederland.

Fra den tiden da Romerriket strakk seg helt opp til Rhinen, har elven vært en betydelig faredselsvei i Europa. Her ble det gjennom århundrer bygget festninger og slott, landsbyer og jordbruk kom i gang, blant annet dyrking av vindruer. Rieselingdruer er nevnt allerede på 1500-tallet.
Det er all denne nytelse i syn og smak turistene i dag setter så stor pris på. Og vennlighet som befolkningen møter sine gjester med.

Riesling er nå Tysklands mest vanlige vindrue. Den dyrkes mest i Mosel-Saar-Ruwer, Pfalz, Rheingau, Mittelrhein og i Hessische Bergstrasse. Den passer bra til å bli dyrket her, fordi her er det kjølig, noe denne vindruen tåler godt og trives med.

Riesling stiller store krav til dyrkingen, da druen modner sent. Riesling kjennetegnes av mye syre. Samtidig er det en høyst delikat og slank vin. Den er også velegnet for lagring, og gode årganger kan utvikle særegne kvaliteter etter flere år i vinkjeller. Det spesielle med Riesling er dens evne til å gjenspeile vinmarken eller ”terroiret” i den ferdige vinen. Dette krever imidlertid lang modning og kraftig beskjæring, og gjelder derfor primært for de dyrere kvalitetene. Fargen er blek, med grønnskjær til gyldengul farge. Smaken veksler like mye som jordsmonnet. Skiferjorden gir vinen en spesiell mineralitet. Andre jordsmonn kan gi viner med smak av såvel tjære og mineral som blomster, jord og krydder. Lagrede rieslingviner kjennes ofte igjen på duften av petroleum.

Mellom Wiesbaden og Rüdesheim ligger maleriske Rheingau, særlig kjent for Riesling-vinen.

Rheingau er et av de største områdene i Tyskland hvor det produseres kvalitetsvin, hovedsakelig av riesling-sorten. Det er en rekke klostre, slott, borger og romantiske gamle byer i området. I den vestlige delen begynner Mittelrheindalen, som er ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Nå i mai er det kommet en klassisk ny rieseling til Vinmonopolet -  Prinz von Hessen. Produsenten holder til i  Johannisberg i Rheingau. Der er dørene åpne for besøkende fra mandag til fredag, og enkelte helger, for både individuelle turister og grupper. Men kommer det en gruppe som gjerne vil få vite litt ekstra om vin, og være med på vinsmaking, så må det avtales på forhånd. Prinz von Hessen vil at alt skal være på plass og i den skjønneste orden når gjestene kommer. En tysk prins har sine rituelle verdier å ta vare på. Det er faktisk slik at dersom Tyskland i dag hadde vært et kongerike, så hadde prinsen av Hessen vært nummer 3 i arverekken. Men Tysklands videreførte ikke sitt kongedømme, og familien satte i stedet i gang med vinproduksjon, og satset fullt ut på kvalitetsviner som er slekten verdig.

Og selvfølgelig heter vinen Prinz von Hessen .

Det er denne rieseling-vinen som Vinmonopolet nå nettopp har lansert, Prinz Von Hessen 2008. En typeriktig riesling fra Rheingau. Stor fruktighet med fin syre og nydelige integrerte mineraler. Vinen har en lang fruktig og frisk ettersmak.

Polet frister både med en 200 cl kartong og en 75 cl standardflaske. Prisen for en rieseling av denne kvaliteten er overraskender lav, flasken koster kr. 126.- og bag-in-box kr. 251.90.-.

Vinen er basert på 100 prosent rieselingdruer, har 11 prosent alkohol, og er konsumferdig. Den bør ikke lagres, men 200 cl holder en stund, selv etter at den er åpnet.

Både flaske og bag-in-box er i bestillingsutvalget, og kan bestilles på nettet, her er bag-in-box og her er 75 cl flaske.

Så er det maten, og en god vin fortjener en fin kveite.
Den fine kveiten, også kalt hellefisk, blir aller best og saftigst når den bakes hel i ovn. Til 4—6 personer 1 kveite, ca. 2 kg 2 l vann 200 g salt olje og smør til bruning pepper 3 ss hakkede urter, f eks persille, dill, gressløk 3—4 dl hvitvin revet skall og saft av 1 sitron I ovn ved 200 â—¦C i 15 min Til servering: 3—4 gulrøtter 1 liten kålrot 1 knollselleri 1 purre Sandefjordsmør: 3 dl kremfløte 300 g smør salt, pepper friskpresset sitronsaft 2—3 ss hakket persille

1. Rens kveiten og skjær av hode og hale. Klipp av finnene og flå av skinnet. Rør sammen vann og salt og la fisken trekke i saltlaken i 8 min. Ta den opp og tørk den godt.

2. Brun fisken lett i en blanding av olje og smør og kvern pepper over.

3. Legg fisken i ildfast fat eller langpanne sammen med urtene. Hell på vin, sitronsaft og sitronskall og bak fisken i ovnen til den er så vidt gjennomkokt.

4. Rens og skjær grønnsakene i staver og kok dem knapt møre i lettsaltet vann. Rens og kutt opp purren.

5. Kok inn fløten til den tykner og visp inn smør i små terninger. Smak til med salt, pepper og sitronsaft og rør inn persille like før servering.

6. Legg grønnsakene på et stort fat og løft fisken forsiktig over. Dryss purre over fisken og server den med sandefjordsmør og kokte poteter.

Kveiten fortjener god hvitvin i glasset, fastslår nettstedet godfisk.no som har laget oppskriften.