En av hensiktene med å innføre TEK 10 var blant annet å forebygge store vannskader i eneboliger. Men regningen kan bli høyere enn det som strengt tatt bude være nødvendig for den som skal bygge, og enkelte spør om fornuften i det hele.

Dårlig håndverk
Flere rørleggere VVS-forum har snakket med er ikke så positive til reglene selv om man aksepterer at TEK10 er kommet for å bli.

- Det er vel ingen tvil om at det som regel er dårlig rørleggerarbeid som fører til de største skadene, selv om andre håndverkere kan påføre skader, som ved å slå en spiker inn i røret. Jeg kan forstå at forsikringsselskapene ønsker å sikre høyere kvalitet på det som skal forsikres, men jeg spør meg selv samtidig om rørleggerarbeidet blir bedre av forskriften, sier Thor K Johnsen, prosjektleder hos rørleggerfirmaet Åge Nilsen i Tromsø.

Som kjent stiller TEK 10 nærmest et krav om drenering til sluk i alle rom der det er innlagt vann, som i kjøkken og på enkle toalettrom uten dusj.

- Dersom rørlegger gjør arbeidet riktig og den som eier bygget følger opp er muligheten for lekkasje svært liten, og man bruker da penger på mye som kanskje er unødvendig, sier Johnsen, som i disse dager er i ferd med å implementere systemet inn nye oppdrag.

Lønner seg ikke
En annen og heller ikke så lys side ved TEK 10 er kravet om at en del av energien i eneboliger må komme fra fornybare energikilder. Her er alternativene flere.

Men med den moderne standarden på nye bygg som mange beskriver som en utvikling mot passivhus standard, der isolasjon er av høyeste klasse, er energibehovet nedadgående i selve oppvarmingen.

- Ja, med regelen om maks 30 watt per kvadrat gjør at varmebehovet i eneboliger er så lite at det ikke lønner seg å investere i vann-til-vann systemer. Regelen blir derfor mer politisk enn nyttig, og varmepumpe blir for kostbart. Det er ikke noe strøm å spare, og det ender med bare luft til luft løsninger, det er et tankekors, sier prosjektleder Johnsen til VVS-forum.

Han ser økende krav på flere fronter, ikke minst med universell utforming av eneboliger.
- Det er en god tanke i det meste, men mye av dette kommer i kollisjon med behovet og fornuften. Selv om det ofte betyr mer oppdrag for oss, er det med blandede følelser jeg ser på utviklingen, sier Johansen.

Godt med oppdrag
Som en av byens største rørleggerbedrifter utfører man oppdrag i hele spekteret, fra eneboliger til større jobber for blant annet Tromsø Kommune.

- Vi jobber i hele landsdelen og har oppdrag både i Troms og Finnmark. Vi opplever at en del større oppdrag blir litt i overkant for lokale rørleggere, og de vil ikke uten videre låse hele arbeidskapasiteten sin på for store oppdrag. Derfor har vi mulighet til å konkurrere lokalt utenfor vår egen kommune. For tiden er nærmere en tredjedel av styrken vår utenbys på langsiktige oppdrag, sier Johnsen til vvs-forum.