Profesjonelle og uavhengige foretak skal kontrollere fuktsikring og lufttetthet i småhus, samt brannsikkerhet og konstruksjon i større bygg.  Systemet for uavhengig kontroll er et supplement til bedriftens eget kvalitetssikringssystem og er ikke ment å erstatte dette.

Hva omfatter kontrollen?
For bransjene i Norsk Teknologi, Nelfo og VKE er det enkelte kontrollområder som er aktuelle.Disse er Bygningsfysikk i tiltaksklasse 2 og 3 og Brannsikkerhet i tiltaksklasse 2 og 3.

Kontrollområdene omfatter:
Tiltaksklasse 1
•Fuktsikring ved nybygging av våtrom, og søknadspliktig ombygging av våtrom i boliger 
•Lufttetthet i nye boliger

Kravene gjelder også for fritidsboliger med mer enn èn boenhet

Tiltaksklasse 2 og 3
•Bygningsfysikk, herunder lufttetthet
•Konstruksjonssikkerhet
•Geoteknikk
•Brannsikkerhet
•Våtrom, men kun for boliger

For beskrivelse av kontrollområder for de ulike tiltaksklassene, se SAK10 §14-2

Hvem skal utføre kontrollen og hvordan?
Det er tiltakshaver som engasjerer kontrollforetak og bestemmer hvilke aktiviteter som foretaket skal kontrollere. Tiltakshaver må se til at kontrollen blir gjennomført i forhold til de krav som plan- og bygningsloven stiller.

Kontroll av prosjektering og utførelse gjennomføres på utvalgte deler av prosjekterings- og byggearbeidet.

Kontroll av utførelse innebærer blant annet stikkprøvekontroll av at produksjonsunderlaget er tilgjengelig på byggeplassen, påvisning av samsvar mellom produksjonsunderlag og det utførte byggearbeidet og påvisning av samsvar mellom dokumentert kvalitetssikring og utført byggearbeid

Om reglene
Uavhengig kontroll er hjemlet i Forskrift om byggesak(SAK10), § 14 – 2.Direktoratet for byggkvalitet (Dibk) er myndighetsorgan for obligatorisk uavhengig kontroll.  Den16. november 2012 ble revidert versjon av Veileder for Uavhengig kontroll gjort tilgjengelig.

Obligatorisk uavhengig kontroll iverksettes fra 1. januar 2013.  Reglene om uavhengig kontroll etter Forskrift om byggesak (Byggesaksforskriften)  § 14-2, § 14-4, § 14-5, § 14-6 og § 14-7 får kun virkning for de saker som kommer inn til kommunen etter ikrafttreden 1. januar 2013Det er enkelte unntaksregler beskrevet i Byggesaksforskriften § 14 – 9.

Henvisninger
Søkes det ytterligere informasjon om temaet, har Direktoratet for byggkvalitet egen temaside for uavhengig kontroll.

Kilde: VKE