De norske selskapene Airthings og IWMAC går løs på rehabiliteringsmarkedet. Sammen skal de gjøre «smartifisering» av eldre bygg både enklere og mer kostnadseffektivt. – Det er mye hype rundt proptech for tiden, men de aller færreste bygg er nye. Vi kan ikke løpe før vi går, sier Martin McGloin, produktsjef i Airthings.

De fleste av dagens eksisterende næringsbygg har ingen fjernovervåkning – og kun lokal styring av det tekniske anlegget. Det gir et enormt potensial for energibesparelse. Hindringen har vært en høy investeringskostnad.

– Nå kan vi få byggene til å tenke selv uten å måtte gå inn med masse ny og dyr automatikk. Et åpent toppsystem som henter data fra smarte sensorer, er en unikt kostnadseffektiv måte å oppgradere den eksisterende bygningsmassen, sier Jostein Markussen i IWMAC.

Saken fortsetter under bildet:

Martin McGloin fra Airthings og Jostein Markussen fra IWMAC i en digital handshake[/caption]

– En direkte gevinst
Gjennom en «IWMAC Ready»-sertifisering garanterer den ledende sensorprodusenten Airthings at smartdingsene deres er åpne og integrerbare med flere mottakere.

– Skal vi ha smarte brukere og smarte bygg, må vi ha den beste dataen i bunn. Og den dataen må være tilgjengelig for alle. Det er den hensiktsmessige delingen av denne som skaper merverdi, sier McGloin.

Det «mangespråklige» IWMAC-systemet fungerer som tolken mellom det tekniske utstyret i et bygg. Nå kan Airthings-sensorene enkelt være med på dansen, med kontinuerlige målinger av 7 datapunkter – inkludert radon.

– Vi installerer ikke sensorer for sensorens skyld, eller fordi det er «kult». Å gå fra kalenderbasert til prediktiv- og behovsstyring gir en direkte gevinst for både byggherre og brukere. Inneklimaet blir bedre og energibruken lavere, sier han.

Rimelig og fleksibelt
Med leiekontrakter som bare blir kortere og kortere, er det avgjørende med tilpasningsdyktig sensorikk. Fjerner du en vegg eller en sone, kan du bare flytte på sensoren.

– Dette er en enorm fordel med trådløse varianter som Airthings. Du trenger ikke omdirigere noen kablede systemer, som ofte utgjør en stor kostnad, sier Markussen i IWMAC.

Produktsjefen i Airthings gleder seg til å følge med på byggene som kommer til live. Å se at de får puls, kaller han det.

– Det er det vakreste jeg ser. Når en graf begynner å bevege på seg, og jeg vet at det er energioptimalisering visualisert, sier han og avslutter:

– For både IWMAC og oss handler det om å hente ut mest mulig av potensialet som ligger der fra før. De futuristiske smartbyggene er på mange måter en distraksjon. Det er ennå altfor mye lavthengende frukt å plukke.