Prevent Systems markedsfører et patentert lavtrykks vanntåkesystem for brannslukking.

– Vanntåke dominerer på oljeinstallasjoner og skip, spesielt etter at halongass ble forbudt. Vanntåke har vist seg å være minst like effektivt som sprinkler når det gjelder å kontrollere og slukke en brann, og det har flere praktiske og økonomiske fordeler, opplyser Erling Mengshoel. – Vi har dyser som er godkjent for lugarer og publikumsarealer i skip, og alt er testet og sertifisert.
– Hvordan fungerer et vanntåkeanlegg sammenliknet med et konvensjonelt sprinkleranlegg, Mengshoel?
–Et vanlig sprinkleranlegg neddynker det brennbare med vann. Vanntåke derimot benytter dyser som gir ørsmå vanndråper som absorberer varmen og senker temperaturen. De små dråpene i brannen vil koke over til damp som er en inert gass. Denne omdannelsen fra vanntåke til damp øker volumet av vannet opptil 1700 ganger, en enorm ekspansjon i vannet, som resulterer i at oksygenet fortrenges og brannen kveles. Siden vannet blir utnyttet mer effektivt kreves det betydelig mindre vann, som betyr enklere og lettere installasjoner med mindre rørdimensjoner og minimering av vannskader.

– Vanntåkeanlegg er ikke noe nytt. Hva er spesielt ved Prevent Systems, Mengshoel?
– Det er et lavtrykksanlegg med varierende dråpestørrelser, som har vist seg å være svært effektivt selv i åpne luftige rom med trekk. At systemet fungerer på lavt trykk innebærer at det kan installeres med rør-i-rør-systemer som forenkler installasjonen og gjør det lekkasjesikkert og kostnadseffektivt. Så vidt oss bekjent er vi alene om å levere vanntåke med rør-i-rør systemer. I tillegg bruker systemet svært lite vann, ned mot 10% av tradisjonelle sprinkler. Vår teknologi er sertifisert for 10 bar, men fullskala forsøk med storbrann i en låve viser at det er effektivt helt ned til 5 bar.

– Hvem er det som har valgt brannsikring med lavtrykks vanntåkeanlegg?
– Vi har levert til flere næringsbygg, kulturbygg, leiligheter, eneboliger, og omsorgsbygg. Nå skal vi levere til Storgata i Lillehammer, der Riksantikvaren støtter brannsikring av den gamle trebebyggelsen. Vi skal installere vanntåkeanlegg på loftene. Prevent Systems er også valgt til Fåvang kirke i Gudbrandsdalen, Brandval kirke i Kongsvinger og Gravberget kirke i Våler.

– Hvordan ser dere på markedsmulighetene fremover?
– Det brenner jo som aldri før, og myndighetene skjerper stadig kravene til brannsikring. Et eksempel er i USA hvor International Residential Code sier at alle nye én- og tomannsboliger skal ha automatisk brannslukking fra første januar 2011. Det blir et gigantisk marked, og med vår teknologi har vi ambisjoner om å bli ledende i verden på lavtrykk vanntåke. Vi håper også at mange tradisjonelle sprinklerleverandører vil velge å selge vår patenterte teknologi, forteller Erling Mengshoel.


 Prevent Systems’ lavtrykkdyse.