Grønn Byggallianse er et miljønettverk bestående av de største eiendomsaktørene i Norge med en bygningsmasse på over 20 millioner kvadratmeter.
Stor frustrasjon
Tiltnes forteller at det er mange utbyggere som opplever stor frustrasjon nettopp fordi de ikke klarer, eller får lov, til å gjennomføre de energitiltakene de ønsker.
– Energileverandørene kontrollerer energimarkedet. Ønsker utbygger å få på plass alternative energikilder blir de motarbeidet. Energiselskapene vil rett og slett ikke slippe dem til, sier Tiltnes.
Ikke imponert
Han forteller at det ofte koker ned til at de aktørene som har et stort engasjement, samt vilje til å gjennomføre større tiltak, som regel ender opp med så og si ingenting.
– Isolert sett har mange energileverandører gjort mye positivt for miljøet, men når det gjelder denne aktuelle problematikken er jeg ikke imponert, ser Tiltnes.
Tvunget til å velge Viken
En aktør som har opplevd dette er OBOS. I forbindelse med utbyggingen av Kværnerbyen gjennomførte de en større mulighetsstudie for energiløsninger for området. Denne omhandlet både tiltak for å redusere energiforbruket og løsninger for å dekke varmebehovet for området. En av løsningene som ble utredet nærmere var et lokalt varmepumpebasert system for å dekke både varmebehov til områdets boliger og næringsbygg, samt kjøling til næringsbyggene i området.
- Liten interesse
Problemet er at Kværnerbyen ligger innenfor Viken Fjernvarmes konsesjonsområde, og omfattes dermed av Oslo kommunes vedtak om tilknytningsplikt til fjernvarmenettet.
– Vi var i forbindelse med prosjektet i dialog med Viken Fjernvarme vedrørende varmeløsningene for området. De viste imidlertid svært liten interesse for å diskutere andre løsninger enn en tradisjonell fjernvarmetilknytning, sier sivilingeniør og energirådgiver i OBOS Prosjekt AS, Kjetil Kronborg.
Skrinlagt
Planene om en lokal løsning for varme og kjøling i området er nå skrinlagt og området blir forsynt med varme fra Vikens fjernvarmenett. Kronborg etterlyser en mer pragmatisk holdning til spørsmålet om fjernvarme kontra lokale løsninger basert på fornybar energi.
- Bremser tempoet
– For å få fart på omleggingen til fornybare energikilder mener jeg man også må fokusere på det store potensialet som ligger i mindre nærvarmeanlegg og sentralvarmeanlegg basert på fornybare energikilder. Et altfor ensidig fokus på de store sentrale fjernvarmeanleggene kan være med på å bremse tempoet i omleggingen til fornybar energi, sier Kronborg.
Kilde: estatemedia