- Å påstå at Ener varmepumper er mer effektive enn jordvarmepumper anses som en helt udekket påstand. Slik varmepumpene framstår på hjemmesidene til Ener Produkter så er varmepumpen en ombygd luft/luft varmepumpe. Som flere uavhengige forbrukertester viser så har disse varmepumpene en COP på mellom 2.0 til 3.5 mens berg/jordvarmepumper har en COP på 4.0 til 4.7, sier daglig leder Svein A. Torgersen i Alpha-InnoTec Norge AS.
Han bemerker at behovet for varmtvann på over 70 °C er en gammeldags forestilling for å få ”skylt fettet ut av stekepannen”
- Forskning på Legionella i Sverige og Tyskland viser at i beredere under 500 liter er vannutskiftningen for stor til at en bakteriekultur enkelt kan etablere seg siden det er kun de mest resistente bakteriene som overlever 45 °C, sier han.
Han mener at systemet som Helge Folkestad benytter med kjøleteknisk stedkoblede varmepumper er i Europa ikke gangbar vei da disse ikke kan energimerkes som varmepumper.
- Disse er kun egnet som kjølemaskiner er dermed ikke å betrakte som varmepumper i normene for standard som det arbeides med i Europa, hvor også Norge deltar.
- Glykol som frostbeskyttelse er teknologi fra forrige århundre. I dag nyttes det altoverveiende teknisk sprit som har svært gode egenskaper, eller andre frostvæsker som for eksempel Temper som danner kunstgjødsel om den slippes ut i naturen. Dermed er det mulig å energimerke en varmepumpe innen systemet som er under dannelse i Europa uten å ha bekymring for frost i anlegget, sier Svein A. Torgersen.
Les intervju med Folkstad her