Norges kystkommuner har ennå ikke tatt dette inn over seg. Havets gull er gratisenergien i sjøvannet som med kjent varmepumpeteknologi lar seg utnytte slik at kommunenes energiregninger blir kraftig redusert.. Uten investeringer. Og med en grønn profil som bidrar sterkt til et bedre CO2 regnskap.
Havets grønne gull gir Store Penger spart
Daglig leder av Teknotherm Energy AS, Arne Ivar Haugen, er for tiden på jakt kysten rundt – og langs innlandets sjøer og vassdrag også. Han leter etter store og energikrevende bygninger, som helst krever mer enn 700.000kWh årlig til varme og kjøling. Kommunene har ikke få slike bygninger og anlegg som nå bruker elektrisitet og olje. Og mange flere bygninger er under prosjektering. Prøv bare å google sjøkant/kaikant+ kulturhus, hotell, svømmehall, idrettshall, rådhus, spa, skole, kjøpesenter, leiligheter: Det dukker opp prosjekter i hundretall – som krever flere Gwh energi til varme og komfortkjøling. Og hvor har kommunene tenkt å ta energien fra? De fleste drømmer om og planlegger søppelbrenning og bioanlegg. Og reflekterer knapt over at mange av bygningene bokstavelig talt bygges oppå den store, evige og helt grønne energibrønnen som vannet under bygningene utgjør.
Ikke bare for Terrakommuner
- Vi tilbyr kommuner og andre som bygger og drifter nærings- og institusjonsbygg, eller større boligkomplekser, investeringsfrie energileveranser fra store sjøvannsvarmepumper, Arne Ivar Haugen, daglig leder av Teknoteherm Energy AS. – Men det kan også være ferskvannsvarmepumper, der det er aktuelt. Uten videre garanterer vi minst 10 % lavere energiregning enn kjøpt strøm til varme og noe høyere rabatt til komfortkjøling. Når kommunens økonomer, teknisk personell og innkjøpere hører dette, tar de raskt frem kalkulatoren og strømregningen for kommunens mange sjønære bygninger. Etter at de så har plusset på prosjektert bygningsmasse, ser de at millionene kommer trillende inn i de mange Terralignende kommunekasser!
Havets grønne gull mellom bryggepålene må konkurrere med søppel
– Egentlig burde vi holdt på med detaljprosjektering, levering og drift av hundrevis av sjøvannsvarmepumper kysten rundt, men så enkelt er det jo ikke, sier Haugen. – Men som vi sier til alle dem som nå planlegger bio- og søppelbrenningsbasert fjernvarme: Med en sjøvannsvarmepumpe får dere levert grønn og rimelig energi med én gang, og i den tiden som brukes til planlegging. Så kan dere evt. fase inn i varmepumpens vannbærende distribusjonssystem energien fra disse nye varmesentralene.
Dersom de da kommer? For det er jo ikke til å komme fra at søppelbrenning har noen miljømessige bivirkninger som det snakkes underlig lite om. Derimot snakkes det hyggelig mye om "resirkulering og gjenvinning", men det meste brennes jo likevel! Og m.h.t. biovirke, og helst da uønsket grøftekant-løvvirke, så må dette tørkes først uten tilført energi, for å lønne seg. Når slike utredninger gjøres ærlig og skikkelig, er det ikke uten videre gitt at disse politisk korrekte energibærerne virkelig konkurrerer med sjøvannsvarmepumper.