- I prinsippet stemmer det at vi har et pelletsanlegg, men ikke i realiteten. Det var i drift i 2000/2001, men et par år senere var det slutt, sier rektor Svein Børtveit på Eidsvåg skole til bt.no.
Pelletsfyren på Eidsvåg skole har stått ubrukt siden 2002. Kommunen investerte i tre slike anlegg som et pilotprosjekt, og kun ett er nå i drift.
Investeringene kostet flere hundre tusen kroner per anlegg.
- Det er ikke noe i veien med selve pelletsanleggene. Men det er et vanskelig og tidkrevende vedlikeholdsarbeid, sier driftssjef i Bergen kommune Per Gjesdahl.
Driftspersonell har vært leid inn, men Gjesdahl mener at opplæringen var for dårlig i forkant.
- Vedlikeholdet krever både opplæring og interesse. Hvis man ikke er interessert blir det fort vanskelig, sier han.
Problemene i kommunen skyldes blant annet at skruen som fører pelletsen til fyringskjelen setter seg fast.
- Jeg vil ikke si at dette er mislykket. Det er viktig å være våken for å bruke nye energikilder. Vi har hatt innkjøringsproblemer som vi ikke var klar over på forhånd. Samtidig er vi klar over at det er suksess med pellets i Trøndelag, på Østlandet og ikke minst i Sverige. Da må vi også kunne klare det i Bergen, sier Gjesdahl.
Han antyder at det kan være aktuelt å bruke noen av de samme driftsansvarlige på skolene som i Åstveithallen for å få bukt med problemene.
- De har klart seg bedre fordi de blant annet har et så stort anlegg at det hele tiden drives vedlikehold.
Gjesdahl understreker at det viktigste for å få til klimavennlig oppvarming i kommunale bygg er å lage systemer for vannbåren varme.
Pelletsanleggene i Bergen er et ledd i prosessen som handler om å fase ut oljefyrene i offentlige bygg.
I dag er det bare et bygg som eies av kommunen som fremdeles varmes opp med olje. De øvrige anvender gass og lignende mer miljøvennlige løsninger.