Dyrere olje, gass og kull, økt eksportkapasitet, innføring av CO2-kvoter vil gi dyrere strøm i årene fremover. Og med økte strømpriser vil et også bli langt mer lønnsomt for boligeiere å investere i varmepumper.
Ved en strømpris på rundt 55 øre per kilowattime, inkludert nettleie, går det rundt seks år å spare inn pengene en luft-til-luftvarmepumpe koster å kjøpe.
Om strømmen øker til over 90 ørekWh, vil innsparingen være gjort unna på tre til fire år.
Om regnestykket tar utgangspunkt i et forbruk på 20.000 år. Det er rundt dette antallet kWh som en norsk gjennomsnittsbolig forbruker i året.
Kostnaden for en varmepumpe, inkludert installasjon, er stipulert til 20.000 kroner.
Med dagens strømpriser kan besparelsen bli over 2.000 kroner ekstra hvert år i forhold til for eksempel 2005, totalt mer enn 5.000 i året. Har du en litt større bolig enn gjennomsnittet, sparer huseieren fort 10.000 kroner hvert eneste år.
– Med økende strømpriser blir investering i varmepumpe mer lønnsomt enn noensinne, og de som allerede har investert i en varmepumpe vil oppleve høyere besparelser enn antatt - og kortere nedbetalingstid. Energiforbruk og type varmepumpe er faktorer som styrer sparepotensialet, sier Gunnar Solem, markedssjef for Toshiba Varmepumper i Norge.
– Det er veldig stor interesse for varmepumper for tiden. Det skyldes nok blant annet de høye strømprisene vi er blitt forespeilet, sier daglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening til samme nettested.
Med et scenario hvor Norge har tatt igjen strømprisene i kontinental-Europa innen 2015, vil det bare ta deg drøyt to år å få valuta for varmepumpepengene, skriver TU.no.
Og skulle strømprisen komme opp i 1,50 kr/kWh, sparer en vanlig norsk bolig da hele 9.000 kroner i året.
I 2007 ble det solgt rundt 70.000 varmepumper i Norge. Det kan gi en årlig energibesparelse på rundt 500 GWh, like mye som Alta-kraftverket produserer på et helt år.
NVE har anslått at varmepumper kan stå for mellom 16 og 22 TWh varmeenergi i 2020, noe som tilsvarer 10 – 14 TWh fratrukket energien varmepumpene selv bruker. Det er like mye som 600.000 husholdninger bruker på et helt år.
– Det er mange som allerede har varmepumper, og det er dermed også mange andre som vet at det eksisterer og ser at det fungerer. I tillegg har vi nå fått opp en ordentlig leverandørindustri, slik at det er nok varmepumper på markedet, sier Baardsen.
Mange vil nok også legge merke til at innekomforten blir høyere med en varmepumpe installert. Varmefordelingen skal være jevnere, oppvarmingen raskere, og mange modeller har også innebygget luftrenser som fjerner både støv, allergener og andre fyfy-partikler fra innelufta.