For første gang i historien inviteres nå Stortinget til å drøfte og komme med signaler om bedre regeletterlevelse når det gjelder praktiseringen av innkjøp i det offentlige – uten at det er lover eller forskrifter som skal vedtas. Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys varsler nå at hun tar sikte på å legge fram en stortingsmelding om offentlige anskaffelser til våren. I forbindelse med utarbeidelse av meldingen skal hun og hennes departement finkjemme landskapet for å finne måter å bedre regeletterlevelsen på. Nøkkelen er å profesjonalisere innkjøpsvirksomheten
Riksrevisjonen
Bakgrunnen for arbeidet er blant annet Riksrevisjonens merknader om uregelmessigheter og brudd på regelverket for offentlige anskaffelser.
- Regjeringen har gjort mye for å styrke etterlevelsen av innkjøpsreglene. Nå er det på tide med en helhetlig gjennomgang for å forbedre innkjøpsaktiviteten i det offentlige, sier fornyings- og administrasjonsminister Grande Røys. Departementet og Direktoratet for forvaltning og IKT (DIFI) er allerede i gang med å kartlegge ulike brudd på anskaffelsesregelverket og de bakenforliggende årsakene. I tillegg tar en ekstern ekspertgruppe i disse dager til med et prosjekt hvor de skal vurdere organiseringen av innkjøpsvirksomheten og foreslå eventuelle endringer.
- Ingen skal være i tvil om at denne regjeringen legger stor vekt på at offentlig innkjøpsvirksomhet skal skje korrekt og med høy kvalitet. Vi har gjort mye, men vil gjøre enda mer for å forbedre prosessene, sier hun. Det skal blant annet gjøres ved å løfte fram gode eksempler på vellykket organisering og effektiv gjennomføring. I stortingsmeldingen vil regjeringen også drøfte hvilke tiltak som kan gjøres for å øke kompetansen blant innkjøperne.
Nasjonal terskelverdi
I forbindelse med arbeidet med stortingsmeldingen skal også den nasjonale terskelverdien også drøftes. Den setter grensen for når offentlige innkjøpere har plikt til å legge en anskaffelse ut på anbud. Den er i dag på 500 000 kroner. Også spørsmålet om det bør innføres en forenklet kunngjøringsplikt for anskaffelser under terskelverdien vil i denne sammenhengen bli vurdert. En rapport fra konsulentselskapet Asplan Viak om temaet er nettopp levert, og der konkluderes det med at grensen på 500 000 kroner er optimal samfunnsøkonomisk sett. Tidligere har KS signalisert at de kan tenke seg at grensen heves til samme nivå som EU/EØS-terskelverdien, og det er formuleringer i regjeringens Soria Moria-erklæring som peker i samme retning. NHO derimot ønsker grensen satt ned til 200 000 slik den var tidligere.
Stortinget har ved flere anledninger drøftet Riksrevisjonens rapportering om status for praktiseringen, og vært svært tydelige på at regeletterlevelsen i det offentlige må bli vesentlig bedre. De er det tverrpolitisk enighet om. Også gjennom flere meldte spørsmål har Stortinget vist stigende interesse for offentlige innkjøp, og i forbindelse med stormløpet på daværende statsråd i Olje- og energidepartementet, Åslaug Haga, inngikk spørsmålet om regeletterlevelsen fra departementets side