- Vårt opplæringskontor har 10-12% færre lærlinger sammenliknet med i fjor, sier Arild Larsen, faglig leder for opplæringskontoret Byggopp Oslo, Akershus og Østfold.

- Nedgangen har kommet innen byggfagene, mens anleggsfagene har en liten økning i antall lærlinger fra i fjor. Larsen mener det er vanskelig å si noe om inntaket neste år. – Ordresituasjonen i bedriftene påvirker dette sterkt, sier han.

Larsen roser bedriftene som er innstilt på å ta ansvar. – Bedriftene våre tenker langsiktig, og tar inn bra med lærlinger selv om de merker nedgangen i markedet. Larsen opplever stor forskjell fra nedgangen på begynnelsen av 1990-tallet, da det nærmest ble bråstopp i inntaket av nye lærlinger. - Nå virker det som om bedriftene tenker lenger framover, og at de er innstilt på å holde inntaket av lærlinger på et høyt nivå, sier Larsen.

Viktig å fullføre
Larsen understreker betydningen av at flest mulig av de som har begynt på et utdanningsløp, får muligheten til å fullføre med opplæring i bedrift. – Dette er et viktig signal for at ungdom skal fortsette å velge vår næring, sier Larsen. Han påpeker at bedriftene ikke kan påta seg alt ansvar for at ungdom tilbys læreplasser i vanskelige tider. – Tilbudet til de som ikke får læreplass, er for dårlig. I stedet for to år i læretid i bedrift, får de tilbud om ett år i skole. Dette fører sjelden til tilfredsstillende fagarbeiderkvalitet, sier Larsen. - Det offentlige bør gi et reelt tilbud om fagutdanning, ikke bare sørge for at de unge får oppfylt sin rett til 3 års videregående opplæring.

Bekymret for signalene
Anita Tjelta, rådgiver i BNL, er også bekymret for rekrutteringen. –Ungdom som står foran valg av utdanning og karriere, blir påvirket av de dystre avisoppslagene om vanskeligheter og nedbemanning i byggenæringen. Dersom de i tillegg ser at kvalifiserte unge ikke får læreplass når de er ferdige med sine to år i videregående skole, vil de kvie seg for å velge vår næring.

Tjelta mener det viktigste tiltaket for å sikre ungdom tilgang til læreplasser nå, er at regjeringen iverksetter tiltakspakken BNL har bedt om. - Når hjulene holdes i gang, tør også bedriftene fortsette å ta inn lærlinger, sier hun.

Kilde:BNL